Γίνεται μεγάλη διαπάλη γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών: Μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται για να αναλάβουν την διαχείριση των σκουπιδιών γιατί εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας. Ήδη έχουν δοθεί σε εταιρείες τα εργοστάσια ανακύκλωσης σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προωθεί την ιδιωτικοποίηση παρά τους ελιγμούς που κάνει.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ΜΠΕ για το Τεμπλόνι το κύριο ζήτημα είναι ότι ο χώρος του Τεμπλονίου είναι υπερκορεσμένος γιατί έχει μολυνθεί και πάνω από τη Γή και κάτω (στα υπόγεια νερά) από μια συνεχή και απαράδεκτη διαχείριση των σκουπιδιών. Διαχείριση που έγινε κάτω από τα μάτια των διαφόρων κρατικών αρχών με την ανοχή και συγκάλυψη τους και κυρίως με την κάλυψη των κυβερνήσεων. Δεν είχαν άγνοια οι διοικήσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας και του Δήμου αλλά συνειδητά δρούσαν ώστε να έρθει η κατάσταση στο αδιέξοδο και να πετύχουν 2 βασικούς στόχους:

  • την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών
  • την μονιμοποίηση των βασικών εγκαταστάσεων στο Τεμπλόνι και παράλληλα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης που παραμένει 8 χρόνια χωρίς άδεια λειτουργίας

Στην ίδια γραμμή βαδίζει και η σημερινή Δημοτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Η οποία έχει ήδη προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση: Σε ένα μέρος της συλλογής των σκουπιδιών και την  ανακύκλωση. Επιπλέον όμως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στη Δημοτική Αρχή γιατί στο λεγόμενο κύτταρο Β έχει δημιουργηθεί ένας λόφος – βουνό από σκουπίδια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η συνέχιση της λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Τεμπλόνι συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων του Τεμπλονίου, των κοντινών χωριών και οικισμών και όλης της Κέρκυρας. Προετοιμάζει την παραμονή όλης της διαχείρισης των σκουπιδιών για πολλά χρόνια ακόμα στο Τεμπλόνι (π.χ. μπορεί να αγοράσει η δημοτική αρχή διπλανά οικόπεδα στον ΧΥΤΑ). Ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης είναι ακατάλληλος γιατί έχουν παραβιαστεί όλοι οι  περιβαλλοντολογικοί όροι και για αυτό είμαστε αντίθετοι στην χρησιμοποίηση του.

Απορρίπτουμε την ΜΠΕ και την εισήγηση της Υπηρεσίας περιβάλλοντος γιατί:

α) η ΜΠΕ είναι διάτρητη από ανακρίβειες και ψέματα π.χ. δεν αναφέρει τίποτα για μόλυνση περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτων, για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού κ.α.

β) η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ενώ έχει μια διάτρητη ΜΠΕ ουσιαστικά λέει ναι σε αυτήν .

γ) με σαφήνεια η ΜΠΕ λέει ότι τα Δέματα θα πάνε και στη Λευκίμμη (δεν έχει άδεια λειτουργίας).

Θεωρούμε ότι για τη διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να υπάρχει:

  1. Κεντρικός εθνικός σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών
  2. Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
  3. Επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων εν προκειμένω για την Κέρκυρα αποκτάει προτεραιότητα αυτό που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
  4. Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ.
  5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.