Το θέμα της γνωμοδότησης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Τροποποίηση της με αρ. πρωτ. οικ. 206610/30-12-2011 ανανέωσης, τροποποίησης και κωδικοποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου: Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων Κεντρικής Κέρκυρας στη θέση Ακροκέφαλος Τεμπλονίου της ΔΕ Κερκυραίων του Δήμου Κέρκυρας», συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στη συνεδρίαση της Κυριακής 15/5/2016.

Η Υπηρεσία και η γνωμοδότησή της

Η γνωμοδότηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ είναι θετική υπό όρους και προϋποθέσεις και στηρίζεται πρωτίστως στην αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων της Κέρκυρας, με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Δόθηκε δε, αποκλειστικά και μόνο με τη μορφή προσωρινού χαρακτήρα των έργων μεταβατικής διαχείρισης με τον καθορισμό σαφούς προγράμματος και χρονοδιαγράμματος έργων, ενεργειών και διαδικασιών καθώς και λειτουργίας και θέτει σειρά 16 προϋποθέσεων και όρων, όπως:

Να γίνει αναθεώρηση / επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων σε εναρμόνιση με τους νέους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και τις κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων, να υλοποιηθούν άμεσα οι εργασίες και διαδικασίες για τη λειτουργική αποκατάσταση της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγιδίων, να υλοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των κυττάρων Α και Γ σε συνδυασμό με τα έργα του βιοαερίου, να συντάσσονται αναφορές προόδου ανά τρίμηνο, να προσδιοριστεί ο χρόνος της μεταβατικής διαχείρισης, να διασφαλιστεί η στεγάνωση του δαπέδου των χώρων υποδοχής των εισερχόμενων αποβλήτων, να υπάρχει πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης κ.α.

Στη συνεδρίαση παρίστανται και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, όπου ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι της Λευκίμμης.

Περιφερειάρχης: Τα απορρίμματα είναι υπόθεση όλης της Κέρκυρας

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενημέρωσε ότι υπάρχει ζήτημα με τα απορρίμματα πλην της Κέρκυρας και στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα, γεγονός που απέδωσε στην αδυναμία του κεντρικού κράτους να σχεδιάσει τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην παρείσφρηση ιδιωτικών συμφερόντων στον κατευθυντήριο σχεδιασμό και στην αδυναμία των τοπικών αρχών ακόμη κι αν οι κινήσεις τους οδηγούνταν από καλές προθέσεις. «Εγκλωβιζόμαστε στο τέλος σε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν και διαιωνίζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η περιφερειακή αρχή κινήθηκε εγκαίρως για να δοθούν λύσεις στέλνοντας το φάκελο του έργου στον Εισαγγελέα, συμμετέχοντας ενεργά στην επιτροπή που συνέστησε ο Δήμος για την εκπόνηση πορίσματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, χρηματοδοτώντας το Δήμο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 4.150.000ευρώ για τη μεταβατική περίοδο και κάνοντας παρεμβάσεις για επίσπευση διαδικασιών ώστε να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε αδιέξοδο. «Έχουμε κι εμείς μεγάλες αμφιβολίες και διλήμματα, ζητάμε τη στήριξη όλων για να μπορέσουμε να περάσουμε από τη μεταβατική περίοδο σε μια περίοδο υλοποίησης έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων» είπε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «τα απορρίμματα είναι υπόθεση όλης της Κέρκυρας» και συμπληρώνοντας ότι «στην πορεία θα υπάρχει συνεχής θεσμικός και λαϊκός έλεγχος με δημόσια διαδικασία και μηνιαία δελτία ενημέρωσης για να γνωρίζουν όλοι αν υλοποιούνται ή όχι όσα συμφωνήθηκαν».

Πρόσθετοι όροι διαφάνειας

Ο κ. Γαλιατσάτος έθεσε μάλιστα υπόψη του Σώματος τελική πρόταση με πρόσθετους όρους από εκείνους που έθετε η Υπηρεσία, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και επιζητά να θέσει τις βάσεις μιας νέας αρχής στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η τελική πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατανοεί τις θέσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Τεμπλονίου και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων φορέων της Μέσης Κέρκυρας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποδέχεται την γνωμοδότηση της αρμόδιας Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, έτσι όπως έχει κατατεθεί.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κρίνει ότι η εγκεκριμένη ΜΠΕ μπορεί να γίνει δεκτή από την αδειοδοτούσα αρχή μόνο με την προϋπόθεση των 16 όρων όπως αυτοί αναφέρονται στην ως άνω γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΙΝ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί σε επαγρύπνηση, κινητοποίηση και συνεργασία το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών της Κέρκυρας με στόχο την υπέρβαση με θετικό πρόσημο της σημερινής κατάστασης σε ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο προτείνει πέραν της θεσμοθετημένης και υπηρεσιακής διαδικασίας ελέγχου για την εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης, τη σύσταση δημόσιου και λαϊκού ελέγχου με την συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης αποτελεούμενης από: το Φορέα Διαχείρισης, το Δήμο Κέρκυρας, τους τοπικούς φορείς, τους περιβαλλοντικούς φορείς, το ΤΕΕ, τις παρατάξεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει την έκδοση μηνιαίων δελτίων τύπου, όπου θα αποτυπώνεται η όποια πρόοδος ή καθυστέρηση στο, από κοινού, συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει πλήρης και διαρκής δημόσιος έλεγχος».

Η πρόταση του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.    

clear green