Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας στο Διοικητήριο η πρώτη μετεκλoγικη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου με μια πληθώρα θεμάτων, επτά θέματα προ ημερήσιας διάταξης, ένα ψήφισμα και 20 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Αν κρίνουμε από τον απόηχο του συμβουλίου και τις ανακοινώσεις που ακλούθησαν, μπορεί ο κάθε πολίτης να πάρει μια πρώτη γεύση για το τιμέλλει γενέσθαι από την 01 Σεπτεμβρίου μεταξύ νέου και απερχόμενου Περιφερειάρχη.
Να πούμε ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν για μια πρώτη γνωριμία αλλά και για να δώσουν και ένα δυναμικό παρόν, σαν νέα Αρχή που θα αναλάβει από την 01 Σεπτεμβρίου, οι νεοεκλεγέντες Αντιπεριφερειάρχες Κερκύρας κα Νικολέττα Πανδή, Κεφαλονιάς και Ιθάκης κος Παναγής Δρακουλόγκωνας και Ζακύνθου κος Λευτέρης Νιοτόπουλος. Για τη Λευκάδα έδωσε το παρόν ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κος Θοδωρής Χαλικιάς, ο οποίος προσπαθεί να εγκλιματιστεί στα νέα καθήκοντα. Επίσης παρακολούθησαν τη συνεδρίασηο νέος Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής και ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Μάρκος Νικητάκης, θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα ενότητας μεταξύ των νεοεκλεγέντων στην Περιφέρεια και στον Δήμο, αφού επανειλημμένα έχουν δηλώσει πως στοχεύουν στη μέγιστη συνεργασία μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Περιφέρειας. Κάτι που λόγω και «πολιτικής συγγένειας» σίγουρα μπορεί να επιτευχτεί πολύ πιο εύκολα. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Λευκάδας δεν ήταν και η καλύτερη με αποτέλεσμα να την πληρώσουν όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες. Πολλά τα παραδείγματα, να θυμίσουμε μόνο τον περιβόητο φάκελο για την ολοκλήρωση του θεάτρου Λευκάδας ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια δίνει το δικό του «ρεσιτάλ» στις υπηρεσίες που τον «παρακολουθούν» και δεν λέει να ολοκληρωθεί! Σε επόμενο ρεπορτάζ θα σας ενημερώσουμε πιο αναλυτικά για αυτό το θέμα.

quotes
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Λευκάδας δεν ήταν και η καλύτερη με αποτέλεσμα να την πληρώσουν οι πολίτες. Nα θυμίσουμε μόνο τον περιβόητο φάκελο για την ολοκλήρωση του θεάτρου Λευκάδας…

Πίσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί. Κλίμα ευφορίας επικρατούσε με τους νεοεκλεγέντες να δέχονται τα συγχαρητήρια από όλους τους συναδέλφους τους. Δεν έλειψαν όμως και τα πολιτικά παρατράγουδα και οι αντιπαραθέσεις. Ο επικεφαλής της παράταξης «Επτανησίων Θέληση» κος Άνθης έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν εκφωνήθηκε με την νέα ιδιότητά του ως επικεφαλής της παράταξής του, αν καταλάβαμε και καλά βέβαια. Συγκεκριμένα ζητούσε επανειλημμένα να μάθει:«Εμένα ως τι με φωνάξατε κύριε γραμματέα;» Στη συνέχεια απασχόλησε το συμβούλιο με το νομότυπο της διαγραφής του από την παράταξη του κου Σπύρου «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» όπου ανήκε τα τελευταία χρόνια με κατάληξη να απειλεί ο κος Ανθής με μηνύσεις αν δεν λάβει το πρακτικό με τις υπογραφές για την αποδοχή της διαγραφής του.

Όπως όλα δείχνουν και στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα λείψουν οι εντάσεις και αντιπαραθέσεις αφού από τώρα φαίνεται να μπαίνουν τα θεμέλια για κάτι τέτοιο…..

Ιωάννης Μαλακάσης: «Η Λευκάδα έχει λύσει τα προβλήματά της!»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Μαλακάσης παίρνοντας τον λόγο θέλησε να τονίσει κάποια σημαντικά θέματα για τη Λευκάδα. Συνεχάρη και ευχήθηκε στη νέα Περιφερειακή Αρχή αλλά και στον νέο Δήμαρχο Λευκάδος κο Δρακονταειδή καλή δύναμη. Όσο για τη Λευκάδα, σύμφωνα με τον περιφερειακό Σύμβουλο κο Μαλακάση, «φαίνεται πως τα έχει λύσει τα προβλήματά της» αφού όπως τόνισε δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα μεταξύ των 20 στην ημερησία διάταξη που να αφορά τη Λευκάδα. Εκείνο που με ξενίζει λίγο είναι ότι  δεν αναφέρθηκε κανένα θέμα για τη Λευκάδα, είπε. Επειδή υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση και λήψη αποφάσεων θέλουμε σαν συμβούλιο ενημέρωση για την πορεία του μεγάλου έργου του Διαύλου για το οποίο από πληροφορίες που έχουμε εξωθεν υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Είτε αυτά λέγονται εξάμωση, είτε αρχαιολογία, είτε εισαγγελείς, τόνισε. Επίσης ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της αναπτυξιακής εταιρίας Leaderστη Λευκάδα. Όπως συγκεκριμένα είπε , όλοι μιλούν για ανάπτυξη και εδώ έχουμε την αναπτυξιακή εταιρία στη Λευκάδα και κινδυνεύουν να χαθούν 10 εκ Ευρώ από 57 επενδύσεις ιδιωτών γιατί δεν βρίσκονται οι 130.000 Ευρώ που ζητεί το Υπουργείο. Προσπάθησε να θίξει και το θέμα της πλωτής γέφυρας, η οποία σύμφωνα με τον κο Μαλακάση λειτουργεί χωρίς προσωπικό! Προβλήματα αναφέρει και για το νοσοκομείο της Λευκάδος το οποίο υπολειτουργεί, δεν υπάρχει προσωπικό και όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν.

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κος Σπύρος Σπύρου με τη σειρά του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον νέο Περιφερειάρχη κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο:

«Είναι θέμα τάξης ότι έχουμε συναντηθεί με τον νέο Περιφερειάρχη και έχουμε συζητήσει. Θέλω να τον συγχαρώ και να του ευχηθώ να έχει επιτυχία μαζί με την παράταξή του στη νέα προσπάθεια για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εκτιμώ ότι η Περιφέρεια είναι αρκετά καλά θεμελιωμένη, τα προβλήματα είναι όμως μεγάλα μπροστά μας και εύχομαι να τα διαχειριστεί με έναν τρόπο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.»

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «Οι εκλογές έγιναν».

Ο νέος Περιφερειάρχης κος Γαλιατσάτος όπως είναι λογικό έδειξε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά ταυτόχρονα προσγειωμένος και συνειδητοποιημένος για το τι αναλαμβάνει και είπε: «Οι εκλογές έγιναν με την παράταξή μας να είναι νικήτρια. Ευχαριστώ και από αυτό το βήμα όλους τους συμπολίτες των Ιονίων Νήσων που μας ψήφισαν. Μας έδωσαν μια μεγάλη πλειοψηφία και με τον τρόπο αυτό ενέκριναν τα μηνύματα που η παράταξή μας έδωσε σε αυτή την εκλογική μάχη. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτά τα θέματα είναι πλέον παρελθόν. Οι εκλογές έγιναν και τώρα, όπως σωστά παρατήρησε ο περιφερειάρχης ο κος Σπύρου, έχουμε μπροστά μας τα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας και του λαού των Ιονίων Νήσων. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τους συναδέλφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, για την υπομονή και την ανοχή που είχαν και απέναντι σε μένα και στην παράταξή μου, αλλά και για τη συμβολή όλων σε μια δημοκρατική διαδικασία η οποία έλαβε χώρα σε αυτό το συμβούλιο, παρά τις δυσκολίες της. Μια διαδικασία που φιλοδοξούμε και σαν παράταξη και σαν νέα Περιφερειακή Αρχή να της δώσουμε καινούρια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επίσης ευχαριστώ και το προσωπικό της Περιφέρειας που συνέβαλε και αυτό με την προσπάθειά του στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων και των παρατάξεων που έχουν εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά κυρίως του λαϊκού στοιχείου. Των κινημάτων , των φορέων, των οργανώσεων και εν τέλει του ίδιου του λαού της Περιφέρειας, ο οποίος πρέπει, όπως το έκανε και τα χρόνια που πέρασαν, που όποτε χρειάστηκε ήταν εδώ και οδήγησε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε σοβαρές αποφάσεις.  Αυτό είναι που μας χρειάζεται και για την επόμενη περίοδο. Μια συνεννόηση και με κοινή πορεία με τις οργανώσεις του λαού της Περιφέρειας, των κινημάτων και των εργαζομένων, για να μπορέσουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε  σαν παράταξη  να τους πραγματοποιήσουμε για το όφελος του συνόλου της Περιφέρειας, η οποία όπως όλοι αναγνωρίζουμε και ανεξάρτητα του τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, δεν βρίσκεται και στην καλύτερή της θέση. Πολλές φορές λόγω αδυναμιών που βρίσκονται έξω από αυτή την αίθουσα.»

quotes
Να πάρει απόφαση το Συμβούλιο οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια αξιολόγησης.

Είναι προφανές ότι μετά την ευφορία της νίκης ακολουθεί η προσγείωση στο τι αναλαμβάνει και πως θα ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης στα καθήκοντά του. Τα προβλήματα είναι πολλά όπως και οι απαιτήσεις των πολιτών. Οι γενικότερες συνθήκες, όπως αναφέρει και ο κος Γαλιατσάτος, δεν ευνοούν ώστε να προχωρήσουν αλλαγές εύκολα στο ήδη προκαθορισμένο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο.

Τις αδυναμίες που βρίσκονται έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αναφέρει ο νέος Περιφερειάρχης, θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει άμεσα. Το στοίχημα και το βάρος είναι μεγάλα, οι πολίτες δεν ξεχνούν πλέον τόσο εύκολα προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, με αγωνία περιμένουν αυτή την μεγάλη αλλαγή πορείας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία θέλει να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Λευκάδας όπου ο νέος Δήμαρχος κος Δρακονταειδής δουλεύει καθημερινά, πραγματοποιώντας συναντήσεις ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει στο νέο Συμβούλιο, όπως όλα δείχνουν, ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης.

Πολύωρη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Και αφού ολοκληρώθηκαν οι ευχές και οι τοποθετήσεις περί των αποτελεσμάτων των εκλογών ξεκίνησε η συνεδρίαση στο γνωστό μοτίβο. Ώρες ολόκληρες να επαναλαμβάνονται θέσεις και προτάσεις/αντιπροτάσεις για να συμφωνήσουμε ότι θα διαφωνήσουμε και όλα αυτά για το καλό του τόπου! Αυτή ήταν και η τακτική που ακολουθήθηκε και για το προ ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορούσε την αξιολόγησης των υπαλλήλων. Παρών ήταν ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κος Γκίνης, ο οποίος ζήτησε από το Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στον νόμο 4250/2014 και να περιφρουρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Να πάρει απόφαση το Συμβούλιο για την μη υλοποίηση και την μη εφαρμογή των διαδικασιών έτσι ώστε με εντολή του Περιφερειάρχη όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια αξιολόγησης. Και ενώ όλοι οι σύμβουλοι και οι παρατάξεις συμφωνούσαν ότι ο νόμος είναι άδικος ξεκίνησε μια πολύωρη συζήτηση περί του θέματος για να καταλήξουν τελικά στο εξής αποτέλεσμα:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει:

Ζητά την αναστολή του Ν.4250/2014 έως ότου να κριθούν από το ΣτΕ τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας και να βελτιωθούν τα σημεία εκείνα όπου θα τον καθιστούν δίκαιο, αντικειμενικό και εφαρμόσιμο. Να κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 και την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014 εκφράζοντας την αντίθεσή του στη διαδικασία και στα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συμφωνεί με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ανάγκη περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Νίκος Σταματέλος: «Το επιμελητήριο έθαψε για λογαριασμό τεσσάρων αλυσίδων στη Λευκάδα όλους τους μικροεπαγγελματίες!»

Δεύτερο θέμα προ ημερησίας διάταξης και μείζονος σημασίας για την Λευκάδα και για πολλούς εργαζόμενους που ήρθαν στο συμβούλιο να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και περίμεναν υπομονετικά έως ότου ολοκληρωθεί η συζήτηση για το πρώτο θέμα, ήταν η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να ανακληθεί η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Θοδωρή Βερύκιου. Σύμφωνα με την οποία για το διάστημα από 15 Ιούνη μέχρι 30 Σεπτέμβρη θα επιτρεπόταν το άνοιγμα όλων των μαγαζιών και τις Κυριακές. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κος Θεόδωρος Γουλής λέγοντας πως: «Αυτή η απόφαση αποτελεί την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Καταργείται το δικαίωμα για εκατοντάδες εργαζόμενους στη Λευκάδα που δουλεύουν στα Σουπερ Μάρκετ και σε άλλα μαγαζιά να ξεκουράζονται έστω και μια ημέρα την εβδομάδα, κάτι που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες. Κατά την γνώμη μας αυτό ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.»

quotes
Έντονη κριτική άσκησε στον πρόεδρο επιμελητηρίου Λευκάδας ο οποίος «πολύ εύκολα έθαψε για λογαριασμό τεσσάρων αλυσίδων στη Λευκάδα όλους τους μικροεπαγγελματίες.

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας κος Σταματέλος, ο οποίος υπερασπίστηκε και αυτός με τη σειρά του το δικαίωμα των εργαζομένων στην αργία της Κυριακής. Εσείς θα θέλατε οι γυναίκες σας και τα παιδί σας να δουλεύουν ένα τέτοιο ωράριο, ρώτησε συγκεκριμένα. Αυτή ήταν μια απόφαση την οποία ο κος Περιφερειάρχης υπόγραψε εύκολα, κατά τον κο Σταματέλο. Έντονη κριτική άσκησε όμως και στον πρόεδρο του επιμελητηρίου Λευκάδας ο οποίος, πέραν του ότι δεν παραβρέθηκε στο συμβούλιο, κατά τον κο Σταματέλο «πολύ εύκολα και δεν ξέρω και ποιους αντιπροσωπεύει το επιμελητήριο, έθαψε για λογαριασμό τεσσάρων αλυσίδων στη Λευκάδα όλους τους μικροεπαγγελματίες.

Τους ρώτησε; Εγώ πήγα σήμερα σε όλα τα μικρομάγαζα και δεν γνώριζαν καν αυτήν την απόφαση και επαναστάτησαν όλοι! Και στις αποφάσεις του επιμελητηρίου, το οποίο γίνεται και βασιλικότερο του βασιλέως, εκτός του ότι θέλει και τις Κυριακές ζητεί και μισή ώρα κάθε μέρα ο εκπρόσωπος των εργοδοτών.»

Ο αντιπερηφερειάρχης Λευκάδας κος Βερύκιος εξήγησε στο σώμα την απόφαση του αυτή ως εξής:

«Καταρχήν να πω σε όσους αντιδρούν σε αυτήν την απόφαση ότι ξεχνάνε πως για να υπάρχουν εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάρχουν και επιχειρήσεις. Αυτό διαχρονικά το ΚΚΕ το ξεχνά. Η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική. Όποιος θέλει ανοίγει, όποιος δεν θέλει κλείνει και πηγαίνει για μπάνιο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Λευκάδα είναι οικογενειακές. Η απόφαση καλύπτει μόνο τις τουριστικές περιοχές, είναι επιχειρήσεις και μικρομάγαζα, που δουλεύουν ολόκληρες οικογένειες μέσα και περιμένουν μια σεζόν για να δουλέψουν. Η Λευκάδα έχει τουρισμό, έχει γκρουπ που αλλάζουν το Σαββατοκύριακο και θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να αγοράσουν από κάπου το νερό τους και τα στοιχειώδη. Έχει κότερα, όπου οι αλλαγές γίνονται επίσης τα σαββατοκύριακα και πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η τροφοδοσία. Δεν ξέρω ποιους επαγγελματίες ρωτήσατε. Εγώ σέβομαι το δικαίωμα του κάθε οικογενειάρχη να έχει την Κυριακή ελεύθερη για την οικογένειά του. Σε αυτές τις εποχές που ζούμε όμως δεν υπάρχει η άνεση να επιβάλλω πότε θα ανοίγει και θα κλείνει το μαγαζί του κάποιος που περιμένει αυτούς τους μήνες για να δουλέψει. Και γιατί να είναι ανοιχτές οι επιχειρήσεις εστίασης και οι καφετέριες; Εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους και μας απασχολεί μόνο το εμπόριο και οι τουριστικές επιχειρήσεις; Και αυτοί εργαζόμενοι είναι!»

quotes
Για να υπάρχουν εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάρχουν και επιχειρήσεις. Αυτό διαχρονικά το ΚΚΕ το ξεχνά!»

Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε με 14 ψήφους υπέρ και 2 παρόν, την αναστολή της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη κ. Βερύκιου για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Την επομένη ημέρα σε αποκλειστική συνεδρίαση συζητήθηκε το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την Περίοδο 2014-2020, όπου ενημερώθηκαν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για το περιεχόμενό του.

Σε δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφέρονται τα εξής για την συνεδρίαση:

«Το νέο Επιχειρησιακό – Πρόγραμμα 5ο ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ είναι προϊόν διετούς εργασίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Διαχειριστικής Αρχής, της Αυτοδιοίκησης, του Δικτύου Παραγωγών , Επιμελητηρίων, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, του ΤΕΙ, Ειδικών Μελετητών και άλλων Φορέων. Μέσα από συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις εργασίας της ομάδας σχεδιασμού προγράμματος και επιτροπής διαβούλευσης. Η σύνταξη του νέου ΕΣΠΑ στηρίχθηκε σε κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές για όλα τα κράτη μέλη των τριών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό οφείλουμε να το υποβάλλουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 17 Ιουλίου 2014, προκειμένου να τύχει σχετική έγκριση για να έχει η Περιφέρεια μας έγκαιρα πρόγραμμα. Ο κ. Θ. Γαλιατσάτος, είχε ενημερωθεί τόσο από τον κ. Σπύρου, αλλά και από την Διαχειριστική Αρχή για τον τρόπο που σχεδιάστηκε το Νέο ΕΣΠΑ. Επίσης ο κ. Σπύρου από δημοκρατική ευαισθησία έκρινε σκόπιμο και ζήτησε από τον κ. Γαλιατσάτο να υπάρχει και η δική του σύμφωνη γνώμη πριν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επροτάθει μάλιστα από τον κ. Σπύρου, να γίνει συνάντηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να διευκρινιστούν οι όποιες απορίες που πιθανόν να υπάρξουν και να γίνουν οι σχετικές προσθήκες μέχρι τις 17 Ιουλίου 2014. Παρά ταύτα στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου 2014 στην Λευκάδα ο κ. Γαλιατσάτος ως Περιφερειακός Σύμβουλος αλλά και ως νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, δήλωσε κατά την σχετική ψηφοφορία ότι απέχει. Την στάση του αυτή ο κ. Σπύρου την χαρακτήρισε ανεύθυνη και προσχηματική και ότι αποτελεί προάγγελος για τα προβλήματα που τυχόν θα υπάρξουν στην χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο επόμενο διάστημα.»

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «Κε Σπύρου, είστε παρελθόν! Μην ταλαιπωρείτε άλλο τους πολίτες των Ιονίων.»

Δεν άργησε και η απάντηση του νέου Περιφερειάρχη κου Γαλιατσάτου στα όσα αναφέρει ο κος Σπύρου στην ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Ο κ. Σπύρου με την στάση του και την συμπεριφορά του δείχνει ότι δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Μαΐου.

Ασφαλώς δεν κατάλαβε ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για την πρόοδο των έργων και την ροή των χρηματοδοτήσεων, όταν όλοι γνωρίζουν ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις του οδήγησε την ΠΙΝ στην εξευτελιστική προτελευταία θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 2006-2013!

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του μας κατηγορεί γιατί, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Λευκάδα, κρατήσαμε αποστάσεις από το πρόγραμμα ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ).

Η παράταξη μας, συνεπής στους λόγους της, δεν θα μπορούσε να στηρίξει ένα πρόγραμμα που:

  1. Στηρίζεται στα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας και της περιφέρειας τους έτους 2009, και κατά συνέπεια δεν ενσωματώνει τα κρισιακά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας!
  2. Είναι ελλιπές ως προς το σύνολο των διατιθέμενων πόρων (232 εκατ.), που γίνονται ακόμη λιγότεροι όταν αφαιρεθούν οι ανεκτέλεστες υποχρεώσεις της θητείας Σπύρου (68 εκατ.).
  3. Η υλοποίησή του συναρτάται απόλυτα από την μνημονιακή προσαρμογή της χώρας προς την τρόικα.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α απείχε από την σχετική ψηφοφορία διεκδικώντας την ίδια στιγμή το αναφαίρετο δικαίωμα που της έδωσε ο λαός των Ιονίων, να έχει την ευθύνη του περαιτέρω χειρισμού και της οριστικοποίησης του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού προγράμματος!

Η ΑΝ.Α.Σ.Α ετοιμάζει τις προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει πηγή πραγματικής βοήθειας προς την τοπική κοινωνία και οικονομία που χειμάζονται από τις μνημονιακές πολιτικές, παρά το γεγονός ότι οι βασικές επιλογές έχουν ήδη καθοριστεί.. Στην κατεύθυνση αυτή είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με κάθε αρμόδιο αυτοδιοικητικό και κυβερνητικό παράγοντα.

Όσο για τον κ. Σπύρου, καλό θα ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις να ακολουθεί το αρχαίο γνωμικό: «ἐνίοις τὸ σιγᾶν κρεῖττόν ἐστι τοῦ λαλεῖν» (Μενάνδρου γνῶμαι).

Θεόδωρος Γαλιατσάτος, νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων