Την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο τα εγκαίνια του πρώτου Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιος Χερν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αφορμή την επέτειο των 110 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας Λευκάδιου Χερν πραγματοποιήθηκε και Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο: «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν: Από τη Δύση προς την Ανατολή» με τη συμμετοχή προσκεκλημένων επιφανών εισηγητών. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής και νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου, ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν Μπόν Κοϊζούμι με την σύζυγό του, όπως επίσης και Λευκαδίτες πολίτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν αυτό το πολιτιστικό γεγονός. Αξίζει να αναφερθεί πως η πρωτοβουλία να στηθεί στη Λευκάδα αυτό το μουσείο ανήκει στον συλλέκτη κ. Τάκη Ευσταθίου ο οποίος διέθεσε έργα του Λευκάδιου Χερν όπως πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα για τον εξοπλισμό του μουσείου. Την τελετή των εγκαινίων υποστήριξε με την παρουσία τηςη Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας. Στη συνέχεια μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Αναστάσιος Γαζής ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της διαδρομής έως την ολοκλήρωση του μουσείου και ευχαρίστησε όλους για την προσφορά τους. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τονΔήμαρχο Λευκάδας κοΚώστα Αραβανή και από τον νέο Δήμαρχο κο Κώστα Δρακονταειδή.

quotes
Εκείνο που θα πρέπει να ανακαλύψουμε είναι το πολιτικό περιεχόμενο αυτού του ανθρωπιστικού πνεύματος και κυρίως να διδασκόμαστε από αυτό στην πολιτική πράξη μας.

Ο νέος Δήμαρχος έδωσε το στίγμα σχετικά με το τι είναι πολιτισμός και τι θα πρέπει να διδαχτούμε από αυτόν. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτισμού μας που περιμένουν μέχρι τώρα μάταια να αναδείξουμε το έργο τους! Ο Λευκάδιος Χερν, συνέχισε ο κ. Δρακονταειδής, είναι ένας διεθνής συγγραφέας, ταυτότητα που την επιβεβαιώνει η ανήσυχη πορεία της ζωής του σε 4 πατρίδες με σταθμούς την Ελλάδα, τη Λευκάδα και την Ιαπωνία. Οι αξίες του έργου του τον καθιστούν εκπρόσωπο ενός οικουμενικού πνεύματος που σπάει την όποια τοπικότητα για να συλλάβει τον άνθρωπο μέσα από ένα καθολικό πνεύμα ανθρωπισμού.

Αυτό το πνεύμα εδώ στη Λευκάδα το έχουμε δεχτεί μέσα από το έργο του μεγάλου οικουμενικού μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού που και σε αυτόν ελάχιστα έχουμε ανταποδώσει. Συνέχισε λέγοντας πως το ανθρωπιστικό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν που γεννήθηκε στην Ελλάδα και διασταυρώθηκε με τις αξίες του ιαπωνικού πολιτισμού υπάρχει και παραμένει ζωντανό στις προκλήσεις των σημερινών δύσκολων καιρών. «Εκείνο που θα πρέπει να ανακαλύψουμε είναι το πολιτικό περιεχόμενο αυτού του ανθρωπιστικού πνεύματος και κυρίως να διδασκόμαστε από αυτό στην πολιτική πράξη μας. Αυτή είναι η δύναμη των μεγάλων συγγραφέων που αναζητούν πάντοτε ευαίσθητη ακρόαση.  Εμείς από την πλευρά μας με τις δυνατότητες του θεσμικού μας ρόλου θα το επιδιώξουμε. Ας είναι λοιπόν η μέρα αυτή μία εισαγωγή σε ένα μεγάλο έργο που όλοι μας θα μοιραστούμε την χαρά αλλά και την ευθύνη του. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν να γίνει πραγματικότητα η σημερινή μέρα.»

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λευκάδας και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κο Θοδωρής Σολδάτος όπως επίσης μίλησαν ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κος Masuo Nishibayashi καιο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν κος Bon Koizumi. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων από την Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας. Στη συνέχεα τελέστηκαν ο αγιασμός και η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων. Το Ιστορικό Κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 πμ. έως 13.00 μμ. όπως επίσης υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής ομαδικών επισκέψεων – ξεναγήσεων και οπτικοακουστικών παρουσιάσεων.

Ο συγγραφέας Πάτρικ Λευκάδιος Χερν (Patrick Lafcadio Hearn) γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1850 στη Λευκάδα (εξ ου και το μεσαίο όνομά του). Πατέρας του ήταν ο ιρλανδός γιατρός Κάρολος Μουσχ Χερν, που υπηρετούσε στα τότε αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, και μητέρα του η Ρόζα Κασιμάτη από τα Κύθηρα. Μια μετάθεση του πατέρα του το 1856 στις Ινδίες είχε ως συνέπεια τον χωρισμό των γονέων του. Ο μικρός Λευκάδιος μετακόμισε τότε στο Δουβλίνο, όπου δοκίμασε τις πρώτες πίκρες από τη σκληρή συμπεριφορά της δεσποτικής θείας του. Στα 16 του χρόνια έχασε την όρασή του από το αριστερό του μάτι. Λίγο αργότερα, ο πατέρας του πέθανε και λόγω οικονομικών δυσχερειών αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο.

Σε ηλικία 19 ετών έφυγε για την Αμερική. Εγκαταστάθηκε στο Σινσινάτι, όπου έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος. Το 1877 μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη για μια σειρά άρθρων και παρέμεινε εκεί για 10 χρόνια, μεταφράζοντας έργα ξένων λογοτεχνών. Κατόπιν, η εκδοτική εταιρία για την οποία δούλευε τον έστειλε στις Δυτικές Ινδίες. Στα τρία χρόνια που έμεινε εκεί έγραψε δύο νουβέλες. Την άνοιξη του 1890 ο Χερν ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Ασπάστηκε τον βουδισμό, παντρεύτηκε, πήρε την ιαπωνική υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γιάκομο Κοϊζούμι.

Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και έγραψε πολλά μυθιστορήματα και ταξιδιωτικά διηγήματα, μέσω των οποίων γνώρισε στη Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής. Στα ελληνικά κυκλοφορούν: Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες (εκδόσεις Εστία), Εντός του Κύκλου των Ψυχών (εκδόσεις Ίνδικτος), Η Χώρα των Χρυσανθέμων (εκδόσεις Κέδρος), Ιαπωνικοί Θρύλοι (εκδόσεις Σιδέρη), Κείμενα από την Ιαπωνία (εκδόσεις Ίνδικτος).

Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 1904