Την περασμένη Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 πανηγύρισε κατά την εκκλησιαστική τάξη επί τη εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι.

Το απόγευμα της παραμονής εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της περιοχής και θείο κήρυγμα από τον ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεώς μας και μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, ο οποίος διεβίβασε τις ευχές και τις ευλογίες του απόντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου. Στο λόγο του αναφέρθηκε στη σεπτή μορφή του «μείζονος εν γεννητοίς γυναικών» Αγίου Ιωάννου ως «Προφήτου», «Προδρόμου», «Βαπτιστού»· στις ιουδαϊκές αντιλήψεις ότι δήθεν τα άτεκνα ζευγάρια δεν έχουν την ευλογία του Θεού που δυστυχώς επιβιώνουν και σήμερα, αλλά και στα προστατευτικά όρια που η Εκκλησία μας προτείνει για την τεχνητή γονιμοποίηση· στο γεγονός ότι ο «ευαγγελισμός» του Ζαχαρία συμβαίνει στο Ναό του Θεού, όπως και η ζωή του Χριστιανού περιστρέφεται όλη γύρω από την Αγία Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας και μπολιάζεται στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, για να αγιάζεται και, τελικά, στην ιδιαίτερη ευλογία που έχουμε να δοξάζουμε το Θεό και να επικαλούμαστε τις μεσιτείες του Τιμίου Προδρόμου στο ίδιο μοναστήρι που δέχθηκε τους ασκητικούς καμάτους και τα δάκρυα πλήθους μοναχών που για πολλούς αιώνες «έδωσαν αίμα και έλαβαν Πνεύμα», καλούμαστε όμως να συνεχίσουμε την πνευματική τους παράδοση. Ακολούθησε η Λιτή και η Αρτοκλασία στο προαύλιο της Μονής.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν ο νέος Δήμαρχος Λευκάδος κ. Δρακονταειδής και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος κ. Χαλικιάς, συνοδευόμενοι από νεοκλεγέντα μέλη του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθ. Αραβανής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυάς κ. Κατωπόδης και πλήθος ευσεβών προσκυνητών. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο «Απόλλων» Καρυάς προσέφερε την πατροπαράδοτη «ριγανάδα» και άλλα παραδοσιακά εδέσματα στους πανηγυριστές.

quotes
Το μοναστήρι επαναλειτούργησε το 1996, ύστερα από 30 και πλέον χρόνια σιγής, με την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης….

Την κυριώνυμη ημέρα εψάλη ο Όρθρος και τελέσθηκε εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία κήρυξε το θείο λόγο ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, τονίζοντας την πνευματική προσφορά της μοναχικής πολιτείας γενικά και των μοναστηριών της Θεοσώστου Επαρχίας μας ειδικότερα στις κοινωνίες των ανθρώπων και μάλιστα στους δοκιμαζόμενους πνευματικά, εθνικά και οικονομικά προγόνους μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη η Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο και στη συνέχεια το «κτιτορικό μνημόσυνο» κατά τη μοναστηριακή τάξη, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων κτιτόρων και των προαπελθόντων πατέρων της Μονής. Το μοναστήρι επαναλειτούργησε το 1996, ύστερα από 30 και πλέον χρόνια σιγής, με την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης, στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε το Καθολικό, ενώ εκπονήθηκε η απαιτούμενη μελέτη για την αποκατάσταση και την επανάχρηση του κτιριακού συγκροτήματος των κελλιών. Το 2011 ανασυστάθηκε η Ιερά Μονή ως αυτοτελές ΝΠΔΔ, με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, ο οποίος ανύστακτα δραστηριοποιείται για την επαναλειτουργία των ιστορικών και παλαίφατων Ιερών Μονών μας. Εκάρη μάλιστα και χειροτονήθηκε διάκονος ο πρώτος αδελφός της Ιεράς Μονής, π. Χριστοφόρος Αραβανής.

Με τη φροντίδα του Ηγουμενοσυμβουλίου, υπό την προεδρία του Αιδεσ/του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Πανογγιώργου Κτενά, το μοναστήρι λειτουργείται τακτικά, ιδίως τις περιόδους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας και του καλοκαιριού, βάσει προγράμματος. Από το Πάσχα μέχρι και τον Οκτώβριο κάθε Δευτέρα απόγευμα η Μονή παραμένει ανοιχτή και ψάλλεται η ακολουθία του Εσπερινού.

Εκ του Ηγουμενοσυμβουλίου