Όσοι αθλούνται γνωρίζουν πολύ καλά την αξία της διατροφής, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σημαντική όσο και η προπόνηση. Η σωστή διατροφή, ο τρόπος δηλαδή κατανάλωσης και η επιλογή των τροφών είναι ένας παράγοντας που έχει συμβολή στην καλή ή την άσχημη απόδοση ενός αθλητή. Για το σημαντικό αυτό θέμα, την σημασία της διατροφής στην άθληση, ο Φίλανδρος διοργανώνει ημερίδα στην οποία θα δώσουν το “παρών” και θα μιλήσουν στους παρευρισκόμενους επιστήμονες που γνωρίζουν πολύ καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου (ώρα 17.00′ στο Πάνθεον (Βαρδάνια)) μπορεί να δώσει ερεθίσματα τόσο σε όσους αθλούνται, όσο και σε αυτούς που θέλουν να πληροφορηθούν την σημασία της διατροφής στην διατήρηση της καλής υγείας. Η ευκαιρία εκμάθησης λεπτομεριών γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα είναι μοναδική για τα δεδομένα της Λευκάδας, και είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν όσοι έχουν σχέση (μικρή ή μεγάλη) με τον αθλητισμό.

flyer_front
“Ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους γονείς”
Ο πρόεδρος του “Φίλανδρου”, Σπύρος Μαραγκός, μίλησε στα “Ν.τ.Λ.” για τον στόχο της ημερίδας και έκανε μια μικρή αναφορά στην αξία της διατροφής στην άθληση. Στην ερώτηση “Τι θέλετε να πετύχετε μέσα από την ημερίδα;”, ανέφερε: “Στόχος μας είναι η ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού, όχι μόνο των μικρών και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων που αθλούνται. Η ημερίδα ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τους γονείς, οι οποίοι θα μάθουν μερικά έξυπνα πραγματάκια για να τρέφονται τα παιδιά σωστά με μικρό κόστος, αλλά όχι με φαγητό κακής ποιότητας. Η ενημέρωση που θα γίνει από έμπειρους διατροφολόγους στόχο έχει επίσης την προφύλαξη της άθλησής μας τρώγοντας σωστά πριν και μετά από αυτή”. Την ημερίδα θα τιμήσει με την παρουσία της η χρυσή Ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα. Για τους ομιλητές, ο Σπ. Μαραγκός σημείωσε: “Μαζί μας θα είναι διατροφολόγοι, κλινικοί διατροφολόγοι, προπονητές, η χρυσή ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα, ομοσπονδιακοί προπονητές, δηλαδή διάφοροι αξιολόγοι επιστήμονες ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος ακόμα και για τα συμπληρώματα διατροφής, την ψυχολογία ενός παιδιού στην διατροφή και το πως θα το προσεγγίσουμε να τρέφεται και να αθλείται σωστά. Μαζί μας θα είναι και παιδοψυχολόγος αθλητίατρος”.

tsoymeleka
Σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην άθληση, ο πρόεδρος του “Φίλανδρου” επισήμανε: “Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Αν η άθληση μας οδηγεί ένα βήμα μπροστά, η κακή διατροφή μας οδηγεί δύο βήματα πίσω. Τόσο σημαντική είναι η διατροφή στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο στην άθληση”. Ο Σπ. Μαραγκός έδωσε και μια άλλη διάσταση: “Η καλή διατροφή είναι ένας επιπλέον λόγος βελτίωσης της απόδοσης όσων αθλούνται και όλων αυτών που εργάζονται. Και οι άνθρωποι που είναι συνταξιούχοι, με περπάτημα και με ένα απλό πρόγραμμα διατροφής, θα δουν μεγάλες βελτιώσεις στον εαυτό τους που δεν θα το πιστεύουν”. Κλείνοντας, ο Σπ. Μαραγκός απάντησε και στο αν έχει διαπιστώσει βήματα προόδου στο θέμα της διατροφής των μικρών αθλητών που έχουν ενταχθεί στο σύλλογο τα τελευταία χρόνια. “Εχουμε δει μια βελτίωση, όμως δεν εφησυχάζουμε. Είναι μικρή και πολύ σταδιακή. Η καθημερινότητα, οι πολλές ασχολίες και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δεν αφήνουν περιθώριο για πολύ ώρα στην κουζίνα. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς να χρονοτρηβήσουμε μπορεί να γίνει αξιόλογη διατροφή”.

flyer back1
Ομιλητές
Εκτός από την Αθανασία Τσουμελέκα, στην ημερίδα μεταξύ άλλων θα μιλήσει η Ευφροσύνη Πατσού, κλινική παιδοψυχολόγος, Πρωταθλήτρια Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στα 100 μέτρα το 2001 και ο Γιάννης Δαγκόγλου, προπονητής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Πηγή: “Τα Νέα της Λευκάδας” — Γιώργος Δευτεραίος