Μιά εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις λέει ο θυμόσοφος λαός και όντως η δύναμη μιας φωτογραφίας είναι πολλές φορές μεγαλύτερη απο κάθε πρόβλεψη. 15 σκηνές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας που αποτυπώθηκαν απο τον φωτογραφικό φακό και σόκαραν την διεθνή κοινή γνώμη.

1. Ο άνθρωπος που σταμάτησε το τανκ στην Τιέναμεν, Κίνα

Φωτογράφος: Jeff Widener για το Associated Press

Ενας άντρας στέκεται μπροστά σε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων που εχουν κληθεί για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεναμέν της Κίνας στις 5 Ιουνίου 1989.

2. Ζευγάρι γιορτάζει την VJ Day, ΗΠΑ


Φωτογράφος: Alfred Eisenstaedt για το Life

Ενα ζευγάρι αμερικανών γιορτάζει με ένα φιλί την νίκη των ΗΠΑ εναντι της Ιαπωνίας (Victory over Japan Day) στις 14 Αυγούστου 1945, στην πασίγνωστη Times Square της Νεας Υόρκης,

3. Αποστεωμένο κοριτσάκι, Σουδάν

Φωτογράφος: Kevin Carter, βραβευμένη με Πουλιτζερ

Ενα μικρό κορίτσι αργοπεθαίνει απο την πείνα στο Σουδάν, καθώς ενας γύπας παρακολουθεί το εν δυνάμει θύμα του. Ο φωτογράφος αυτοκτόνησε εναν χρόνο μετά.

4. Τα αποτελέσματα μιας βόμβας Ναπαλμ, Βιετνάμ


Φωτογράφος: Nick Ut για το Associated Press

Στις 8 Ιουνίου 1972, μια βόμβα Ναπαλμ πέφτει στο χωριό trang bang στο Νότιο Βιετνάμ προκαλώντας σοβαρα εγκάυματα στην μικρή Kim Phuc που τρέχει να σωθεί.

5. Λουλούδι απο διαδηλώτρια στο Πεντάγωνο, ΗΠΑ

Φωτογράφος: Marc Riboud

Σε μια διαδήλωση στις 21 Οκτωβρίου 1967, ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, η νεαρή Jan Rose Kasmir απαντά με ενα λουλούδι στις κάνες των όπλων της εθνοφρουράς.

6. AIDS καμπάνια της Benetton, ΗΠΑ


Φωτογράφος: Therese Frare για το Life

Η φωτογραφία που απεικονίζει τις τελευταίες στιγμές του David Kerby σε νοσοκομείο του Οχάιο, αρχικά δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1990 στο περιοδικό LIFE.

7. 9/11, ο άνθρωπος που έπεφτε, ΗΠΑ


Φωτογράφος: Richard Drew για το Associated Press

Η κοινή γνώμη που έχει ήδη μείνει άφωνη απο τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αντικρύζει την εικόνα ενος άνδρα που πηδάει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί.

8. Η κηδεία του JFK, ΗΠΑ

Φωτογράφος: Stan Stearns για το UPI

ο μικρός γιός του JFK αποχαιρετά τον πατέρα του στην κηδεία του στις 25 Νοεμβρίου 1963 με θάρρος και σοβαρότητα παρά τα μόλις τρία του έτη.

9. Η σορός του Τσε Γκεβάρα, Βολιβία


Φωτογράφος: Freddy Alborta

Το είδωλο των επαναστατημένων νιάτων σε όλον τον κόσμο εκτελείται στην Βολιβία. Ο Εθνικός στρατός της χώρας αποθανατίζει το γεγονός με σκοπό να αποθαρρύνει τους οπαδούς του.

10. Οι Μαύροι Πάνθηρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Μεξικό

Φωτογράφος: John Dominis

Οι Αμερικανοί Tommie Smith και John Carlos κερδίζουν στις 16 Οκτωβρίου 1968 την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα στα 200μέτρα. Κατά την διάρκεια του εθνικου τους ύμνου σηκώνουν τις γροθιές τους

11. Αφγανή κοπέλα, εξώφυλλο στο National Geographic

Φωτογράφος: Steve McCurry για το National Geographic

Το κορίτσι που αργότερα ταυτοποιήθηκε ως η Sharbat Bibi, φωτογραφίζεται το 1984 σε προσφυγικό καταυλισμό στο Πακιστάν. Το 1985 γίνεται εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού.

12. Επανένωση συγγενών απο Νότια και Βόρεια Κορέα


Φωτογράφος: Kim Ho-Young για το Reuters

Στις 31 Οκτωβρίου 2010, νοτιοκορεάτες συναντιούνται με βορειοκορεάτες συγγενείς τους για λίγες ώρες μετά απο δεκαετίες που τους είχε χωρίσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών.

13. Το ζευγάρι στις ταραχές του Βανκούβερ, Καναδάς

Φωτογράφος: Rich Lam για το Ghety Images

Η 25χρονη Alexandra Thomas και ο 30χρονος Scott Jones φιλιούνται στις 15 Ιουνίου 2011 στην μέση του δρόμου κατά την διάρκεια ταραχων που έμειναν γνωστές ως Stanley Cup Riots.

14. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, Γερμανία


Φωτογράφος: Lionel Cironneau για το Associated Press

Μια απο τις πιο γνωστές εικόνες της πτώσης του Τείχους στο Βερολίνο τραβήχτηκε στις 11 Νοεμβρίου 1989 και δείχνει ανατολικογερμανούς στρατιώτες να παρατηρούν το γεγονός.

+1 Ο πνιγμός του Αυλάν, Τουρκία


Φωτογράφος: Nilufer Demir για το Reuters

Η πιο πρόσφατη εικόνα που συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη ήταν αυτή του άψυχου σώματος του μικρού Αυλάν που πνίγηκε στην προσπάθεια του να διασχίσει το Αιγαίο.

via iefimerida.gr