Ως γνωστόν αγαπώ τις τσάντες με πάθος και με ιστορική εξήγηση. Αλλά σ΄αυτή την υπόθεση θα αναφερθώ μια άλλη φορά. Απο μικρό κοριτσάκι κρατούσα τσάντα ανάλογα με τα  χρώματα των ρούχων μου. Εκεί στην επαρχιακή Λευκάδα που δεν υπήρχε ούτε ένα κατάστημα παιδικών ρούχων (ο Μίκης άνοιξε την πρώτη παιδική μπουτίκ το 1976) η μαμά μου αγόραζε τσάντες απο το περίφημο ψιλικατζίδικο του Γατζία (νομίζω έτσι λεγόταν).

Κρεμόνταν οι παιδικές τσάντες έξω κι εγώ της λιγκουρευόμουν όταν πηγαίναμε βόλτες στην αγορά. Κι εκείνη έβαζε τον πατερούλη και μου τις έκανε δώρο ή έλεγε στους συγγενείς και φίλους ποιά θα προτιμούσα ως δώρο. Κόστιζαν 15 δραχμές οι μονές και 20 δραχμές εκείνες που είχαν διπλή θήκη.  (Νομίζω η Λισάβω και ο Ηλίας μου είχαν κάνει δώρο μία απο αυτές τις τσάντες μου).

Η τσάντα είναι το κυριότερο αξεσουάρ της γυναικείας εμφάνισης μαζί με τα παπούτσια. Μια φινετσάτη τσάντα δείχνει το στύλ της γυναίκας που την κρατάει. Και δεν εννοώ πάντα τις επώνυμες τσάντες, αλλά τις καλοδουλεμένες δερμάτινες τσάντες που βρίσκονται εν αφθονία πλέον αφότου άνοιξαν τα φτηνού εργατικού δυναμικού εργοστάσια της Κίνας.

Η επώνυμη τσάντα

Η επώνυμη τσάντα (Gucci, Prada, MiuMiu, Chanel, Hermes, LouisVuitton κλπ) είναι μια υπογραφή στάτους-κβό για την αυτοσυντηρούμενη γυναίκα. Ολες οι μεγάλες εταιρείες δερματίνων ειδών παράγουν μικ ρές αναλώσιμες τσάντες για κάθε πορτοφόλι, τσάντες που συνήθως αντιγράφονται και πωλούνται στα παζάρια και είναι γνωστές ως «μαϊμούδες».

Οι μικρότεροι οίκοι τσάντας (Furla, Coccinelle, Lancel, KateSpade, Coach , MichaelKors κλπ) κατασκευάζουν τσάντες που είναι μοδάτες αλλά σε πολύ λογικές τιμές για κάθε γυναικείο προϋπολογισμό.

 Η ανώνυμη τσάντα

Η τσάντα χωρίς όνομα επίσης μπορεί να στολίσει τη γυναικεία εμφάνιση αν είναι καμωμένη απο πραγματικό δέρμα και είναι καλοκατασκευασμένη. Το μη όνομα κάνει ελκυστική την τιμή της καθώς δεν προστίθενται εκεί τα έξοδα της διαφήμισης και του μάρκετινγ.

Μικρά μυστικά για αγορές

Αν είναι να αγοράσεις μια επώνυμη τσάντα μην πάς στους οίκους μόδας που είναι γνωστοί για τα ρούχα τους (Armani, Versace, ChristianDior κλπ), επένδυσε σε παραδοσιακούς οίκους κατασκευής δερματίνων ειδών (Gucci, Prada, Hermes, LouisVuitton, Coach, Kate Spade κλπ) καθώς η αξία μιας τέτοιας τσάντας είναι διαχρονική και πουλιέται σε καλή τιμή στα στοκατζίδικα με μεταχειρισμένα είδη.

Πώς να τις φυλάξεις

Οι τσάντες δεν πρέπει ποτέ να κρέμονται σε κρεμαστροειδή αντικείμενα γιατί αλλοιώνεται το λουρί τους. Οταν δεν χρησιμοποιείς μια τσάντα, την γεμίζεις με χαρτί ώσπου να τεντώσει το δέρμα της και την τοποθετείς σε ράφι. Εαν έχει πάνινη σακούλα την κλείνεις μέσα. Αν δεν την φοράς συχνά την αερίζεις δυό φορές το χρόνο.

Η τσάντα δεν πρέπει να φυλάσσεται σε περιβάλλον με ζέστη ή υγρασία. Και στις δύο περιπτώσεις αλλοιώνεται το δέρμα, σπάει ή ξεντώνει χάνοντας το σχήμα της.

Τώρα που σου έμαθα τα κόλπα μην σε ξαναδώ με κακομεταχειρισμένη τσάντα γιατί θα σε πάω στην αστυνομία της μόδας να σε καταγγείλω για χρόνιο βιασμό αρίστου υλικού.

Με την αγάπη μου

Τζουστινάκι