Ένα διαφορετικό διήμερο με θέμα την εύρεση εργασίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκέφθηκαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου Λευκάδας την Παρασκευή και το Σάββατο 23 και 24 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του προγράμματος «ΤΟΠΣΑ».

Εργοδότες συναντήθηκαν με ανέργους, συγκέντρωσαν βιογραφικά σημειώματα και συζήτησαν την προοπτική επαγγελματικής συνεργασίας. Περισσότεροι από 15 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας, εκπροσώπησαν περίπου 110 εταιρείες από κάθε κλάδο δραστηριότητας στη Λευκάδα και το Μεγανήσι.

Την Παρασκευή το απόγευμα οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν συμβουλευτικά εργαστήρια (workshops) για ανέργους, εργαζόμενους, φοιτητές, αλλά και για επιχειρηματίες. Οι θεματικές ενότητες κάλυψαν το σχεδιασμό του επαγγελματικού προφίλ, τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, τους τρόπους αναζήτησης εργασίας στη Λευκάδα, την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη διαχείριση του άγχους, αλλά και όλα τα νέα προγράμματα επιδότησης και ενίσχυσης επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της EqualSocietyκαι δημοσιογράφο κ. Σπύρο Φρεμεντίτη και τα οποία αφορούσαν τη χαρτογράφηση της αγοράς εργασίας στη Λευκάδα.

Τα στοιχεία ήταν μια σύνθεση από τη Δομή Ενημέρωσης Ανέργων του Οργανισμού, αλλά και από τον ΟΑΕΔ και αφορούσαν αποκλειστικά την Περιφερειακή Ενότητα της Λευκάδας.

Μέχρι την Παρασκευή λοιπόν ήταν καταγεγραμμένοι 2.850 εγγραμμένοι στα μητρώα του τοπικού ΟΑΕΔ. Το 62% αυτού του ποσοστού είναι γυναίκες και το 38% άντρες και oαριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.000 άτομα με την ολοκλήρωση των εγγράφων στα μητρώα όλων των εποχικών υπαλλήλων.

Η ανεργία ανά ηλικιακή ομάδα είναι 36% στους 26-35 ετών, 24% στους 36-45 ετών, 17% στους 46-45 ετών και 12% στους 19-25 ετών.

Το 38% του συνόλου των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών), ένα αρκετά μεγάλο και ανησυχητικό ποσοστό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε για το ακροατήριο και η ανάλυση όλων των ειδικοτήτων που σε ετήσια βάση ζητούνται στο νησί της Λευκάδας και που καταγράφονται μέσω της Δομής Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων της EqualSociety. Συνολικά έχουν καταγραφεί 35 ειδικότητες.

Οι κυρίαρχες ειδικότητες είναι σερβιτόροι, ρεσεψιόν, πωλητές, προσωπικό καθαριότητας, προσωπικό κουζίνας, μάγειρες, άτομα για μπουφέ, μπαρ, ψήστες-τυλιχτές. Ακολουθούν οι γραμματείς, προσωπικό λάντζας, κομμώτριες, βοηθοί λογιστών, βοηθοί φαρμακοποιοί, μηχανικοί σκαφών, χειριστές μηχανημάτων έργου, ταμίες, υπάλληλοι ενοικιάσεων αυτοκινήτων, οδηγοί, άτομα για τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθηγητές ξένων γλωσσών, ντελίβερι και αρκετές ακόμη ειδικότητες.

Για τα θέματα της αγοράς εργασίας μίλησαν ο Νίκος Γράψας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, ο Σωτ. Σκιαδαρέσης πρόεδρος του Επιμελητηρίου, η Έρση Ψωμάκη – Καρρά από την ReflectionsGroup, ο Σπύρος Δαλλός, διευθυντής Μαρίνας Α.Ε.. Η ψυχολόγος Βασιλική Κατωπόδη αναφέρθηκε στο καυτό θέμα της διαχείρισης του άγχους και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα ο Στέφανος Πανακούλιας, από τη EuropeTeam, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη Λευκάδα και το Μεγανήσι και οι οποίοι ήρθαν σε άμεση επαφή με ανέργους που αναζητούσαν εργασία, τώρα ή για την προσεχή τουριστική περίοδο.

Οι «ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ» – CareersDaysLefkada 2015 άφησαν το αποτύπωμά τους στην αγορά εργασίας της Λευκάδας και συνάμα καλές εντυπώσεις σε ανέργους και επαγγελματίες που είχαν την ευκαιρία να έρθουν για πρώτη φορά μεταξύ τους σε επαφή.

«Είναι θέμα διαφάνειας να έρχονται άμεσα σε επαφή οι αναζητούντες εργασία με τις επιχειρήσεις χωρίς ενδιάμεσους» σχολίασε ο Σπύρος Φρεμεντίτης και πρόσθεσε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, και αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καταπολέμηση της ανεργίας». Η EqualSocietyδεσμεύτηκε ότι θα επαναλάβει σε λίγους μήνες αντίστοιχη εκδήλωση με σκοπό να γίνει θεσμός στο νησί της Λευκάδας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε και η λήξη του προγράμματος ΤΟΠΣΑ με κεντρικό εισηγητή τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Λευκάδας κ. Θανάση Περδικάρη, προέδρου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠΣΑ ο οποίος ανέφερε ότι το ΤΟΠΣΑ Λευκάδας άφησε κοινωνικό αποτύπωμα στο νησί, τόσο με τις Ημέρες Καριέρας, όσο και με τα δύο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και τις εκθέσεις τοπικών προϊόντων και δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα λάβει πρωτοβουλία για να καθιερωθούν ως θεσμός.