Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με την αξιοποίηση της περιουσίας του ΤΑΟΛ και συγκεκριμένα του οινοποιείου στο κάστρο. Τη περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κος Γεράσιμος Λιβιτσάνος μίλησε στα «Νέα της Λευκάδας» για τις ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τον καταγγέλλουν για αδιαφανή χειρισμούς σχετικά με την υπόθεση. Επίσης εξέφρασαν οι εργαζόμενοι παράπονα τους σχετικά με τον τρόπο που λειτούργει ως πρόεδρος στον συνεταιρισμό. Ο κος Λιβιτσάνος απάντησε στα όσα του προσάπτουν οι εργαζόμενοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκάδας «ΤΑΟΛ» και ζήτησε να πουν οι εργαζόμενοι τι ξέρουν για το deal του Προέδρου και να βγουν όλα στην επιφάνεια.»

Η Συνέλευση της 12ης Ιουλίου, όπου ο κος Λιβιτσάνος παρουσιάσε τις τρεις προτάσεις για το Οινοποιείο από τις εταιρίες Πήγασος, Notion και Yarimboδεν ολοκληρώθηκε, αφού οι συνεταιριστές διαμαρτυρήθηκαν πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν είχαν την αντίστοιχη ενημέρωση, ούτε καν γραπτές τις εισηγήσεις. Ο κος Λιβιτσάνος δεν κατάφερε να πείσει το σώμα εκείνη την ημέρα και αυτό που ειπώθηκε από πολλές πλευρές ήταν πως ο πρόεδρος φερόταν πιεστικά ώστε να ψηφήσουν την πρόταση του. Η συνέλευση διεκόπη, αφού μετά την δήλωση του κου Λιβιτσάνου «ή θα πάρουμε απόφαση τώρα ή ας πάμε σπίτια μας» ο πρόεδρος της συνέλευσης κος Μάκης Μελάς παραιτήθηκε και αποχώρησε. Σχετικά με αυτή την εξέλιξη ο κος Λιβιτσάνος είπε: «Η Συνέλευση αναβλήθηκε για τρεις βδομάδες, θα γίνει πάλι στις 2 Αυγούστου και ας καταλάβουμε πως το σώμα είναι οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι και όχι ο πρόεδρος. Η ίδια η Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει πότε θα ξαναγίνει, σε τρία χρόνια ή σε μια βδομάδα.»

Στο σημερινό μας φύλλο φιλοξενούμε τον κο Μελά, αντιπρόσωπο στο Συνεταιρισμό, ο οποίος με την σειρά του παρουσιάζει στοιχεία και έγραφα που αφορούν την διαδικασία αξιοποίησης του οινοποιείου. Ο κος Μελάς δεν συμφωνεί με την διαδικασία που ακλούθησε ο κος Λιβιτσάνος για την αξιοποίηση του οινοποιείου. Μιλάει για παράτυπες κινήσεις, όπως επίσης και για την διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων, η οποία σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στα χεριά του δεν μπορεί να σταθεί.

Κε Μελά πείτε τι συνέβη ακριβώς και αποχωρήσατε από την συνέλευση;

Θα ήθελα με την ευκαιρία να πω μια άλλη πλευρά των συνεταιριστών. Ο κύριος λόγος που αποχώρησα ήταν το γεγονός πως ο πρόεδρος απαιτούσε να ψηφιστεί η πρότασή του για το Οινοποιείο, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει στους συνεταιριστές τον λόγο της επιμονής του. Υπήρχαν εκεί άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία που ήθελαν να ξέρουν τι θα πούνε στα χωριά τους. Σε συνέντευξη που έδωσε σε εσάς ο κ. Λιβιτσάντος παραδέχτηκε ανοιχτά πως έπρεπε να είχε δώσε τις εισηγήσεις 10 μέρες νωρίτερα στους αντιπροσώπους, ώστε να είναι ενημερωμένοι. Πράγμα που δεν έκανε βέβαια. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω πως στόχος μας δεν είναι να είμαστε σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση που έχει έτσι και αλλιώς εκλεγεί για τέσσερα χρόνια. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΤΑΟΛ και το Οινοποιείο όσο το δυνατόν καλύτερα. Εδώ όμως συμβαίνουν πολλά παρατράγουδα που μου δίνουν το δικαίωμα να πω, πως δεν είναι στραβά τα πέλαγα αλλά στραβά αρμενίζουμε εμείς! Από το 2006 έχει παρθεί απόφαση από τη συνέλευση να αξιοποιηθεί η περιουσία του συνεταιρισμού και να επιστραφούν τα δάνεια της τότε Αγροτικής Τράπεζας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα πρέπει να τονίσω εδώ, πως και οι προηγούμενες διοικήσεις σε κάποιες από τις οποίες συμμετείχα και εγώ έκαναν σοβαρό έργο όσον αφορά την περιουσία του συνεταιρισμού. Για παράδειγμα το μίσθωμα του ΞΕΝΙΑ, σημερινό ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ, λόγω του πολύ καλού συμβολαίου που έγινε τότε, τώρα είναι σχεδόν διπλάσιο το ενοίκιο. Από την άλλη λένε κάποιοι πως είναι περήφανοι που ο συνεταιρισμός έχει 1800 μέλη, κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει 4.000. Έχουν μείνει πάρα πολλοί απ’ έξω! Επίσης ξέρουμε πως τα έξοδα της Διοίκησης θα φτάσουν στην τετραετία τα 35.000 ευρώ και από την άλλη μας λέει ο πρόεδρος πως δεν υπάρχουν οι 15.000 Ευρω που θέλουμε για να πληρώσουμε το Πανεπιστήμιο της Κρήτης για τη μελέτη που έκανε για το οινοποιείο.

Τι έχει συμβεί λοιπόν τελικά με τις τρεις προτάσεις για το Κάστρο;

Εγώ αποχώρησα από τη συγκεκριμένη συνέλευση γιατί έβλεπα ότι δεν θα ερχόμασταν σε συμφωνία και θα είχαμε άσχημες εξελίξεις. Οι αντιπρόσωποι πήραν στα χέρια τους εισηγήσεις που όμως δεν περιείχαν αυτά που θα έπρεπε, δηλαδή όλα τα στοιχεία. Και τι εννοώ με αυτό: Εμείς αποφασίσαμε στις 21 Μαρτίου να γίνει δημοπρασία για το Κάστρο και δόθηκε περιθώριο ενός μήνα για να κατατεθούν οι προσφορές. Μέσα στον μήνα που δόθηκε περιθώριο όπως προκύπτει από τα έγγραφα στη λήξη της προθεσμίας δεν υπήρξε καμία προσφορά. Ο Πρόεδρος με δική του απόφαση έδωσε ένα μήνα ακόμα παράταση, αυθαίρετα. Θα μπορούσε να δώσει 2 μήνες ή να αλλάξει τους όρους και να επαναπροκηρύξει τη δημοπρασία. Να πούμε ότι τους όρους τους έβαλε η Διοίκηση, δεν ξέρουμε με ποιανού την βοήθεια. Η διοίκηση αποφάσισε να ορίσει έναν μηχανικό και έναν οικονομολόγο και κάποιους άλλους δικηγόρους για να παρακολουθούν την διαδικασία. Στο πρακτικό από τις 7. Μαΐου αναφέρεται πως έχουν ορίσει τον κο Ασπργέρακα, και ένα δικηγόρο τον κο Κοντομίχη Βασίλειο. Να πούμε επίσης πως αποχώρησαν από την διαδικασία οι κ.κ. Ρομποτής Νικόλαος και Βικέντιος Νικόλαος. Ανοίγουν οι προσφορές και διαβάζονται οι προτάσεις και «μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα η πρόταση η πρόεδρου για την YARIBO.»

“Δυο πρόσωπα γνωρίζουμε για την YARIBO: Τον κο Μιχαηλίδη, που λέει πως την εκπροσωπεί, και τον κο Αργυρό να καταθέσει την πρόταση.”

Πείτε μας λοιπόν ποιες θεωρείτε πως είναι οι ατυπίες στις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Στην πραγματικότητα όσο αφορά την YARIMBO που τόσο πολύ ο πρόεδρός μας υποστηρίζει να πούμε τα εξής: Η YARIMBO ως εταιρεία δεν εμφανίστηκε πουθενά. Στις 29. Απριλίου εστάλη το πρώτο χαρτί που λέει πως ο πληρεξούσιος δικηγόρος για την εταιρεία, ο κος Μιχαηλίδης μας ενημερώνει ότι ενδιαφέρονται για το Κάστρο. Αυτό όμως το λέει αυτός. Ούτε πληρεξούσιο έχει φέρει ούτε τίποτα. Λέει όμως στο έγγραφο πως «επιθυμία μας είναι η οριστική σύμβαση μίσθωσης να γίνει μεταξύ του Συνεταιρισμού σας και μιας ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα ιδρυθεί για το σκοπό αυτό.» Δηλαδή θα είναι θυγατρική της YARIMBO; Στην συνέχεια αναφέρεται: «Η σύμβαση θα γίνει σε δυο στάδια: Αν η πρόταση μας γίνει αποδεκτή θα υπογραφεί ένα προσύμφωνο.» Και λέει στην συνέχεια πως προσχέδια της επένδυσης έχουν εκπονηθεί από τη τεχνική εταιρεία «Πάνος Αργυρός και ΣΙΑ Ε.Ε. «Η γνωστοποίηση τους θα γίνει μετά την υπογραφή προσυμφώνου και εφόσον έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.» Κάνουν καλά και κρύβουν τα σχέδια τους για να μην τα δει κανένας ανταγωνιστής. Εσείς όμως ξέρετε προσχέδια να παίρνουν εγκρίσεις από υπηρεσίες; Τα προσχέδια είναι «χαρτιά υγείας» να το πω έτσι λαϊκίστικα. Και να πω και αυτό. Αναφέρει η εταιρεία πως «Για την κατάθεση και μόνο της παρούσης πρότασης της εταιρείας με την επωνυμία YARIBOPROPERTYLTDεξουσιοδοτούμε τον κ. Παναγιώτη Αργυρό, αρχιτέκτονα, μηχανικό Ε.Μ.Π.» Άρα δυο πρόσωπα γνωρίζουμε για την YARIBO: Τον κο Μιχαηλίδη, που λέει πως την εκπροσωπεί, μια εταιρεία που δεν ξέρουμε ποιοι είναι, και τον κο Αργυρό να καταθέσει την πρόταση. Τώρα πως αυτή η εταιρεία εξουσιοδοτεί τον κο Αργυρό με πληρεξούσιο ή με τι χαρτί δεν καταλαβαίνω. Αυτά όλα γίνονται στους διαγωνισμούς με όλα τα νομικά και τυπικά έγγραφα που δεν έχουμε.

“Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούσουλας ο τρόπος που έγιναν τα πράγματα για την Μαρίνα.”

Εμφανίστηκε λοιπόν μας λέτε ένας δικηγόρος κος Μιχαηλίδης, ο οποίος ούτε καν πληρεξούσιο δεν έφερε και ότι εκπροσωπεί την συγκεκριμένη εταιρεία και δήλωσε το ενδιαφέρον για το Κάστρο.

Χωρίς να καταθέσει προτάσεις ολοκληρωμένες και χωρίς να πει τι ακριβώς σκέπτονται να κάνουν στο Κάστρο. Στην πρότασή τους υπήρχε ο όρος ότι αν υπογραφεί η σύμβαση και εγκριθούν τα προσχέδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα δοθούν στη δημοσιότητα. Αυτό από μόνο του είναι εκτός πραγματικότητας μιας και τα προσχέδια δεν παίρνουν ποτέ εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εγώ ξέρω ότι αυτά γίνονται με επίσημα νομικά έγγραφα σε όλους τους διαγωνισμούς. Εδώ να αναφέρω το παράδειγμα της Μαρίνας της Λευκάδας σαν ένα δείγμα άψογης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου όλα έγιναν όπως έπρεπε και τώρα ο Δήμος εισπράττει χρήματα από την όλη αυτή υπόθεση. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούσουλας ο τρόπος που έγιναν τα πράγματα για την Μαρίνα.

Ο κ. Λιβιτσάνος μας είπε πως ο λόγος που προτιμάει την YARIMBO είναι γιατί η πρότασή της είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά για τον συνεταιρισμό σε σχέση με τις άλλες δύο προτάσεις που κατατέθηκαν.

Νομίζω πως δεν ήταν σωστοί οι όροι της δημοπρασίας από τη μία. Από την άλλη αν θέλετε η πρόταση της ΠΗΓΑΣΟΣ ήταν η πιο αναλυτική και η πιο εμπεριστατωμένη. Υπήρξαν διάφορες λεπτομέρειες που αφορούν τις προτάσεις για το μίσθωμα και για το τι διατίθεται να κάνει στο Κάστρο η κάθε εταιρεία. Η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει αντίστοιχα μεγάλο μίσθωμα με τις άλλες δύο. Όπως έχω πληροφόρηση από τον κο Χαμοσφακίδη όταν πήγε δεν είχε περιθώρια να πετύχει κάτι. Ακούστε τώρα τι έγινε με την επιτροπή που θα αξιολογούσε τους φακέλους στις 27 Μαΐου.  Οι μισοί που ήταν να αξιολογήσουν δεν παρέστησαν καν. Ο κος Κοντομίχης δεν παρέστη. Ο μηχανικός κος Ασπρογέρακας δεν παρέστη. Το οικονομικό επιμελητήριο με έγγραφο του όρισε τον κο Καρτάνο, ο οποίος επίσης δεν παρέστη αλλά σε επικοινωνία με τον κο Λιβιτσάνο εξουσιοδότησε την κα Κοντογεώργη να παραστεί ως οικονομολόγος. Επίσης παρίσταται ο κος Γεωργάκης Θωμάς, δικηγόρος και η κα Κούρτη λογίστρια του Συν/σμου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο παρότι του ζητήθηκε δεν έστειλε κάποιον και το Οικονομικό Επιμελητήριο έστειλε κάποιον άλλο από αυτόν που είχε οριστεί. Αυτό από μόνο του δείχνει μια απαξίωση για την όλη διαδικασία και συγχρόνως βρέθηκαν να είναι παρόντες κάποιοι που δεν ξέρουμε από πού προέκυψαν όπως ο κος Γεωργάκης, πως βρέθηκε εκεί πέρα; Βρέθηκε για παράδειγμα και ο κ. Μπουρσινός μέσα σε αυτή την τρικυμιά, ως τεχνικός σύμβουλος για την αξιολόγηση στη συγκεκριμένη επιτροπή, και ακόμα δεν έχω καταλάβει πως βρέθηκε τεχνικός σύμβουλος ο κος Μπουρσινός, διότι το καταστατικό του συνεταιρισμού λέει πως το Δ.Σ. μπορεί να συγκροτεί γνωμοδοτικές επιτροπές και να προσλαμβάνει συμβούλους, αν υπάρχει ανάγκη και μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά. Αυτό όμως πρέπει να το εγκρίνει η Γενική Συνέλευση, πριν και όχι μετά. Γιατί η Γ.Σ. μπορεί να μην έχει εμπιστοσύνη στον Τεχνικό Σύμβουλο.

Σας τα λέω όλα αυτά κα Μεσσήνη, προσπαθώντας να δείξω κάποιες παρατυπίες που έγιναν όσον αφορά την επιτροπή.

Αποφασίστηκε λοιπόν όλοι αυτοί να συναντηθούν με τους επενδυτές για να ζητήσουν διευκρινήσεις και βελτιώσεις. Τι λέει λοιπόν ο Τεχνικός Σύμβουλος κος Νίκος Μπουρσινός που είναι μηχανικός: «Κατόπιν της πρότασης που δέχτηκε η εταιρεία μας να αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, η εταιρεία μας παραβρέθηκε σε όλες τις συναντήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, και παρά το γεγονός ότι κανείς, πλην της εταιρείας Πήγασος δεν παρουσίασε κάποια αρχιτεκτονική προμελέτη, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Η κακή κατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, απαιτεί εξειδικευμένες μελέτες στατικής ενίσχυσης που λόγω της επιφάνειας και του όγκου συνεπάγεται μεγάλο πόσο για την αποκατάσταση του, που με προχείρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 3,5 εκ. Ευρώ.»

Που σημαίνει βέβαια κα Μεσσήνη, όταν θέλεις αυτά τα χρήματα για την στατική ενίσχυση, πως η επένδυση θα πρέπει να είναι γύρω στα 7.000.000 ευρώ. Κάπου εδώ βλέπουμε πως ήδη μπάζει η διακήρυξη. Και καταλήγει χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, γιατί ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός στα τεχνικά θέματα, προχωράει σε μια αθλιότητα για έναν άνθρωπο που είναι μηχανικός και έχει πτυχίο: «Τελειώνοντας, αν και ο ρόλος μας είναι καθαρά τεχνικός, από όλες τις προτάσεις που έχετε στην διάθεσή σας και δεδομένου των αντικειμενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζεται, πιστεύουμε η πιο συμφέρουσα για εσάς επιλογή είναι η οικονομική πρόσφορα της εταιρείας YARIBOPROPERTYLTD, όχι μόνο για το ύψος των μισθωμάτων έναντι των άλλων δυο, αλλά κυρίως για το υψηλό ποσό της προκαταβολής, που σας δίνει την δυνατότητα να αναπτύξετε την παραγωγική σας δραστηριότητα σε κάποιο άλλο σημείο, με σύγχρονες τεχνικές και νέα τεχνολογία.»

Έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία και έγγραφα στα χέρια σας κε Μελά πείτε μας τελικά, αν από πού «μπάζει» η πρόταση για την αξιοποίηση του Κάστρου; .

Μπάζει από πολλές μεριές και δυστυχώς για τον κο Μπουρσινό, που είναι μηχανικός δεν έμεινε μόνο στο κομμάτι το τεχνικό, αλλά στο τέλος της εισήγησής του, πράγμα απαράδεκτο για έναν μηχανικό, συμβουλεύει να επιλεγεί η πρόταση της YARIMBO, επειδή δίνει καλύτερα χρήματα και καλύτερη προκαταβολή. Κατά τη γνώμη μου δεν είχε καμία αρμοδιότητα και εξουσιοδότηση να γνωμοδοτήσει για οικονομικά θέματα και σε σχέση με το που θα δώσει την περιουσία του το ΤΑΟΛ. Ακόμα και αν του ζητήθηκε να το κάνει έπρεπε να πει πως δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα σε καμία περίπτωση. Εγώ προσωπικά σκοπεύω να καταγγείλω τον κ. Μπουρσινό στο Τεχνικό Επιμελητήριο για το θέμα αυτό.

 “Όλα αυτά είναι μπακαλίστικα και γελάει ο κόσμος!”

Αυτά κε Μελά καλά θα κάνετε να τα βρείτε μεταξύ σας. Το θέμα μας σήμερα είναι η αξιοποίηση του ΤΑΟΛ. Τι άλλο δεν σας βρίσκει σύμφωνο στην όλη διαδικασία και όπως γνωρίζω θα πείτε και το Σάββατο όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση για αυτό το θέμα;

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το δικηγορικό γραφείο του κ.Γεωργάκη, ο οποίος δεν ξέρω πως βρέθηκε εκεί, γιατί είχε οριστεί ο κος Κοντομίχης, ποιον εκπροσωπεί ο κος Γεωργάκης δεν ξέρω. Κάνει όμως και αυτός μια πρόταση-εισήγηση υπέρ της εταιρείας YARIΜBOκαιμάλιστα τόνισε το γεγονός, πως η YARIMBO θα προτιμήσει να προσλάβει προσωπικό από τη Λευκάδα. Δεν πιστεύω όμως πως αυτό από μόνο του και ειδικά όταν δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα γίνει κιόλας, μιας και σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα δουλέψουν και ξένοι, αποτελεί δέλεαρ για να επιλεγεί η YARIMBO. Όλοι αυτοί λοιπόν λένε να πάμε με την YARIΜBO. Θα πρέπει να λένε να πάμε με την πρόταση Μιχαηλίδη. Δεν υπάρχουν χαρτιά για την εταιρεία, όλα αυτά είναι μπακαλίστικα και γελάει ο κόσμος! Εγώ μιλάω με στοιχεία και έγγραφα, έναντι του προέδρου που ήρθε στην συνέλευση μας κούναγε το δάχτυλο και μας έλεγε ψηφήστε αυτό που σας λέω εγώ, δηλαδή την YARIMBO. Υποβάλλει ένσταση η Notionτην οποία όπως αναφέρει στον έγγραφο της, την υποβάλλει στην κρίση ενώπιων της Γενικής Συνέλευσης! Διαβάστηκε κατόπιν πιέσεων και του κου Φιλίππου Μεσσήνη και άλλων συνεταιριστών. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι με καμία ομάδα, δεν θέλω να ανατρέψω την διοίκηση, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για την Ένωση. Να γίνουν όλα με ξεκάθαρες διαδικασίας όπως έγινε για παράδειγμα με την Μαρίνα, γιατί εδώ κάθετε η μίση Λευκάδα στα καφενεία και συζητάει πως κάποιοι εδώ πάνε να κάνουν αρπαχτή! Εγώ δεν λέω ότι θα γίνει έτσι, αλλά αυτά ακούγονται.

“Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει που σκοπεύουν να πάνε το ακίνητο στο Κάστρο κάποιοι από την Ένωση.”

DSC_0010Εμείς πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και έγγραφα, εκεί να επικεντρωθούμε. Τελικά που καταλήγετε κ. Μελά:

Θέλω εδώ να τονίσω και μερικά άλλα σημεία που αναφέρει ο κσο Λιβιτσάνος στην συνέντευξη που σας έδωσε, που αφορούν τους όρους που βάζει η εταιρεία. Πρώτον ζητάει να μπει σαν προαπαιτούμενο, ότι αν σε 5 χρόνια για παράδειγμα αλλάξει η διοίκηση δεν θα έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει αυτό το κομμάτι της περιουσίας του συνεταιρισμού στην Αγροτική Τράπεζα. Αυτός ο όρος είναι απαράδεκτος για μένα. Από πού και ως πού, θα αποφασίσει ο επενδυτής για την πορεία της περιουσίας του ΤΑΟΛ σε βάθος χρόνου. Εννοείται πως ο εκμισθωτής αφού θα έχει συμβόλαιο δεν θα θιγεί σε καμία περίπτωση. Δεν έχει όμως δικαίωμα να βάλει σε εμάς όρους τι θα γίνει στην πορεία. Το δεύτερο είναι πως, αν λέει, στα επόμενα χρόνια δεν βγαίνουν τα χρήματα της εκμίσθωσης η YARIMBO θα αφήσει το κτήριο φτιαγμένο να το πάρει ο επόμενος ενοικιαστής. Εσείς ξέρετε κανέναν να κάνει εκατομμύρια επένδυση και αν δεν του βγαίνουν τα μισθώματα θα πετάξει τα λεφτά του και θα φύγει και θα το δώσει σε άλλων; Και τα δύο αυτά σημεία με κάνουν να υποπτεύομαι πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την εταιρεία φάντασμα YARIMBO. Μέσα από αναπτυξιακούς νομούς φαίνεται πως πάει εδώ να πάρει τα λεφτά, να μην χρειαστεί να πάρει ούτε μια δραχμή. Βλέπουμε το τυρί και δεν βλέπουμε τη φάκα εν ολίγης! Αυτά είναι πρωτοφανή για ανθρώπους επιχειρηματίες που σκέπτονται να επενδύσουν σοβαρά.

Διαφωνείτε λοιπόν και στον τρόπο που αξιολογήθηκαν οι προτάσεις και με τις ίδιες τις προτάσεις. Θα ήθελα να μας πείτε τη δική σας πρόταση.

Η πρότασή μας είναι η Διοίκηση να κάνει σωστά τη δουλειά της, να κάνει προκηρύξεις με τους σωστούς όρους και να μην κατηγορεί τις προηγούμενες διοικήσεις για πράγματα που κάνει η ίδια. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, ούτε να έχει ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει που σπρώχνει αυτή την στιγμή μια ομάδα μέσα στην Ένωση το ακίνητο στο Κάστρο. Και αυτοί που τραβάμε κουπί γύρω από αυτή την ομάδα που προανέφερα, που δεν ξέρουμε τι είναι, εκμεταλλεύονται αυτή την τρικυμιά που υπάρχει να αξιοποιήσει ο συνεταιρισμός την περιουσία του.

Οι όροι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και ίδιοι για όλους και να μπουν από ανθρώπους που γνωρίζουν. Προλαβαίνει η διοίκηση να το κάνει. Και γιατί από την άλλη πρέπει να γίνει εσπευσμένα στις 2 Αυγούστου η Γενική Συνέλευση, όταν κάποιοι από τους συνεταιριστές, λόγω εποχής και δουλειάς δεν θα μπορούν να συμμετέχουν; Ας πάμε και Σεπτέμβη για να γίνουν τα πράγματα πιο σωστά. Έτσι και αλλιώς η απόφαση για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΤΑΟΛ εκκρεμεί από το 2006.

“Βρέθηκαν κάποιοι κουστουμάτοι να βάλουν χέρι στην περιουσία του ΤΑΟΛ, που με τον κόπο των αγροτών έχει δημιουργηθεί τόσα χρόνια.”

Μήπως όμως τώρα είναι ευκαιρία που υπάρχουν οι συγκεκριμένες προτάσεις;

Εσείς θεωρείτε πως είναι ευκαιρία επειδή βρέθηκαν κάποιοι κουστουμάτοι να βάλουν χέρι στην περιουσία του ΤΑΟΛ, που με τον κόπο των αγροτών έχει δημιουργηθεί τόσα χρόνια. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα συμφέρον, δεν έχω καν παιδιά που να φιλοδοξώ να πάρουν μέρος στη Διοίκηση ή οτιδήποτε άλλο. Είμαι ο τελευταίος καλλιεργητής μετά από 7 γενιές και είμαι κατ΄ επάγγελμα αγρότης, παρόλο που έχω σπουδάσει άλλα πράγματα. Υπάρχουν όμως αγρότες που τα παιδιά τους θα μπορούν να βρουν δουλειά στις επενδύσεις που θα έχουν γίνει και θα είναι μέσα το ΤΑΟΛ .

Θα μπορούσαμε να πούμε όμως πως η εξέλιξη του συνεταιρισμού δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή στο κρασί στο λάδι κλπ.

Σας είπα πως δεν υπάρχει συνεταιριστική καθοδήγηση, μπορεί να πηγαίνουμε σε σεμινάρια από δω και από εκεί και να πληρώνονται και τα έξοδα από τον συνεταιρισμό, αλλά στα χωριά δεν υπάρχει καθοδήγηση. Υπάρχουν κάποια χωριά, όπως οι Τσουκαλάδες που δεν θέλησαν να μπουν στον συνεταιρισμό γιατί είχαν δικά τους περιουσιακά στοιχεία. Όμως κάποιοι άλλοι, όπως το Αθάνι θα έπρεπε να τους πείσουμε να έρθουν. Όταν ήμουνα εγώ στη διοίκηση είχε γίνει μια προσπάθεια τυποποίησης του λαδιού, η οποία όμως απέτυχε και αναγκαστήκαμε να το ξανακάνουμε χύμα για να πουληθεί. Δεν μπορέσαμε να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά με τους εμπόρους λαδιού. Το πρόβλημα είναι στη διακίνηση και όχι στην τυποποίηση λοιπόν. Τώρα για το κρασί, το θέμα ήταν πως, όποιος παραγωγός δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει τα σταφύλια του, θα μπορούσε να τα πουλήσει στο ΤΑΟΛ με την κατώτερη τιμή που θα είχε οριστεί. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε και το ΤΑΟΛ και λειτούργησε ανταγωνιστικά σε σχέση με τους εμπόρους. Έχουμε κάνει προτάσεις στη Διοίκηση να ασχοληθούμε με την παραγωγή, είτε τσίπουρου, είτε ξυδιού, με κάτι άλλο τέλος πάντων. Προτάθηκε να φτιαχτεί οινοποιείο στους Σφακιώτες που έχουμε γη, όμως θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με τους τοπικούς παραγωγούς. Δεν είναι λοιπόν εύκολα πράγματα όλα αυτά.

Κλείνοντας θέλω να πω, πως συμβαίνουν κάποια πράγματα που είναι ακατανόητα. Πιστεύω πως δεν θα χαθεί ούτε η λεβεντιά, ούτε το φιλότιμο από τους αντιπροσώπους. Δεν ξέρω αν η Γενική Συνέλευση θα είναι ήρεμη ή εκρηκτική και τι θα συμβεί. Ο κόσμος ενδιαφέρεται πάντως πάρα πολύ για το τι πρόκειται να γίνει με το κτήριο. Πιστεύω δεν θα δημιουργήσουμε μια κατάσταση που δεν θα τιμά ούτε εμάς τους ίδιους, ούτε την κοινωνία της Λευκάδας. Είμαστε ένας συνεταιρισμός με ιστορία, θα προσπαθήσουμε και δεν θα αφήσουμε να περάσει μια ψεύτικη εικόνα στην Γενική Συνέλευση.

Πηγή: “Τα Νέα της Λευκάδας”