Με αφορμή τα προβλήματα της καρδιολογικής κλινικής, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, ο διοικητής του ΓΝ Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο κ. Γεωργάκος στην τοποθέτησή του ανέφερε:

«Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που μας βρήκε η αναστολή της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας στεφανιαίας νόσου, καθως και η επικείμενη αναστολή της παθολογικής κλινικής δεν έχουν καμία σχέση με την εκλογική και μετεκλογική περίοδο.

Για κάποιους που ίσως λάθος σκεφτούν, η παρούσα ενημέρωση θα λάμβανε χώρα ακόμη και αν είχε εκλεγεί Κυβέρνηση η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στα δύο χρόνια που είμαι στο Νοσοκομείο, έχω αποδείξει ότι η μόνη προτεραιότητά μου είναι η καλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ξεπερνώντας κάθε πολιτική και συντεχνιακή σκοπιμότητα.

Η ώρα για το Νοσοκομείο Πρέβεζας είναι κρίσιμη όσο ποτέ και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του στο βαθμό των εκλογικών και κομματικών συγκυριών. Γιατί φτάσαμε εδώ;

Το πρόβλημα της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας στεφανιαίας νόσου είναι πρόσφατο. Από τις 16 Ιουνίου όταν και έγινε η μετακίνηση γιατρού στη Λευκάδα, χωρίς να ερωτηθούμε ούτε εγώ ούτε οι γιατροί της κλινικής, έγινε μία επικοινωνία -τηλεφωνική και εγγράφως- που ζητούσαμε να μας φέρουν το γιατρό της Λευκάδας στην οργανική θέση που έχει η γιατρός εδώ. Ο γιατρός αυτός που ήρθε, αποχώρησε πριν λίγες μέρες λόγω διορισμού του και ενώ περιμέναμε όλοι και μετά από συνάντηση που είχαμε στην ΥΠΕ στην Πάτρα, εγώ και οι δύο Διευθυντές της Καρδιολογικής, συμφωνήθηκε ότι θα γίνονταν εφημεριακή κάλυψη όλο το μήνα από τους γιατρούς που έχουμε (τους τέσσερις δικούς μας , διότι ο άλλος αποχώρησε) και οι γιατροί οι δικοί μας επίσης θα έκαναν τακτικά και προεγχειρητικά ιατρεία στη Λευκάδα.

Ενώ συμφωνήσαμε γι’ αυτό, ήρθε ξαφνικά πριν λίγες μέρες η ανανέωση μετακίνησης της γιατρού (κας Σακκά) στη Λευκάδα, χωρίς να υπάρξει καμία τοποθέτηση επί των συμφωνηθέντων στην Πάτρα. Εκτός αυτού, βλέπουμε χθες και την μετακίνηση της αγροτικού γιατρού που έχουμε μετά από εντολή του ΥΠΕάρχη για να κάνει τις εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Αυτό ξεχειλίζει το ποτήρι!

Έχουμε μόλις έναν ειδικευόμενο γιατρό στην Καρδιολογική Κλινική και μία αγροτικό. Ανά δύο ημέρες σημειώνονται εμφράγματα ή διακομιδές προς άλλα Νοσοκομεία, εάν δεν έχουμε και έναν βοηθό ώστε να κρατάμε και να γίνεται η διακομιδή, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κλινική και τη μονάδα. Δεν μπορώ να στείλω τους κ. Οικονόμου ή Πανταζή ή Κύρλα να κάνουν τις διακομιδές. Προσπαθούμε να κρατήσουμε και κάποιους αγροτικούς εδώ!

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε στείλει έγγραφο στο οποίο ζητούσαμε να ανακαλέσουν την απόφαση της παράτασης και να εφαρμόσουν αυτά που συμφωνήσαμε στο ίδιο τραπέζι στην Πάτρα, και τους δώσαμε μία διορία μέχρι χθες το μεσημέρι. Δεν έγινε δυστυχώς τίποτα. Παρά ταύτα, ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής κ. Οικονόμου υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία σήμερα διαβιβάζεται στην 6η ΥΠΕ και εγώ αύριο το πρωί θα επισκεφθώ τον ΥΠΕάρχη όπου ή θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που προβλέπονται, ή θα πρέπει να αναστείλει με απόφασή του τη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας στεφανιαίας νόσου.

Εάν συμβεί το χειρότερο, από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι η μονάδα στεφανιαίας νόσου εξυπηρετεί περισσότερους από 200 ασθενείς, οι οποίοι σώζονται με ποσοστό 99,9%.

Αν δεν υπάρχει η μονάδα, οι ασθενείς θα πρέπει να διακομίζονται στα Ιωάννινα και το ΕΚΑΒ σε όποια ετοιμότητα και αν βρίσκεται, δεν θα φτάνει (χρονικά) ο ασθενής μέχρι το Πανεπιστημιακό. Αν υπήρχε πρόβλημα ότι φεύγουν οι γιατροί και δεν αναπληρώνονται, θα λέγαμε ότι έχουμε πρόβλημα στους γιατρούς.

Εδώ όμως έχουμε τις οργανικές μας θέσεις και θέλουμε να τις στηρίξουμε για να λειτουργεί η μονάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με την κλινική. Πάνω από 600 ασθενείς το έτος. Θεωρώ ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε. Από την πλευρά της Διοίκησης έχουμε την αυριανή συνάντηση. Το Νοσοκομείο είναι όλων μας και δεν θέλουμε να υπολειτουργεί καμία κλινική.

Στη Λευκάδα δε λειτουργεί ούτε η παθολογική κλινική, ούτε η καρδιολογική κλινική, γίνονται μόνο τακτικά ιατρεία, που τα κάνουν όλοι οι γιατροί. Τα περιστατικά νοσηλεύονται στην Πρέβεζα.

Προτιμότερο να μετακινούσαν από το ΠΕΔΥ στη Λευκάδα και να έχουμε εδώ τις εφημερίες. Μετακινούσαν για εφημερίες τη γιατρό από την Άρτα, που έφτανε στην Πρέβεζα στις 3 το μεσημέρι. Οι γιατροί παραμένουν στις θέσεις τους για να ενημερώσουν τη γιατρό που έρχεται στις 3. Δεν είναι μόνο να κάνεις τα επείγοντα. Πρέπει να ενημερωθεί για τους ασθενείς.

Έκαναν μία μετακίνηση με τον κ. Αναγνώστου, την οποία την πήραν πίσω σε δύο ημέρες. Δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τι γίνεται».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα σενάρια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Πρέβεζας – Λευκάδας, σημείωσε ότι: «Εγώ σας παρουσιάζω τα γεγονότα και αυτά είναι μία λειτουργική ενοποίηση της κλινικής μας εδώ με τους τέσσερις γιατρούς και τη βοήθεια που προσφέρουν από τη Λευκάδα. Η πρότασή μας είναι να κάνουν οι γιατροί μας και κάποια τακτικά ιατρεία στη Λευκάδα, για να βλέπουν τους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής, διότι εκεί δεν υπάρχει κανένας καρδιολόγος. Τα περιστατικά διακομίζονται στην Πρέβεζα.

Και η κα Σακκά που είναι στη Λευκάδα, εάν δείτε το έγγραφο με τα κενά του Νοσοκομείου, δεν εφημερεύει, εκτός από 6 ημέρες το μήνα. Δε γίνεται στην Πρέβεζα να έχει ο κάθε γιατρός 10 ενεργείς εφημερίες. Η λειτουργία των δύο Νοσοκομείων πρέπει να είναι ξεχωριστή.

Να διοριστούν γιατροί και στα δύο Νοσοκομεία, όμως μέχρι να γίνει αυτό, οι ασθενείς όλης της ευρύτερης περιοχής έρχονται στην Πρέβεζα. Πρέπει η κλινικές να στελεχωθούν εφημεριακά και να καλύψουμε το Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Και στην καρδιολογική και στην παθολογική».

Απαντώντας ο κ. Γεωργάκος σε ερώτηση σχετικά με την μετακίνηση της καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Λευκάδας κατόπιν πολιτικής παρέμβασης ή όχι, τόνισε: «Η αίτησή της ήταν για προσωπικούς λόγους. Η απόφαση του ΥΠΕάρχη είναι για επιτακτικές ανάγκες του Νοσοκομείου Λευκάδας. Θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να καταλάβει εάν ήταν πολιτικές ή όχι οι αποφάσεις. Η δική μου άποψη είναι η άποψη των γιατρών. Εδώ πρέπει να είναι και οι 4 γιατροί μας».

Όσον αφορά την πρόταση του ιδιώτη Καρδιολόγου Απ. Δήμου να συνδράμει εθελοντικά με τις Υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ο κ. Γεωργάκος ανέφερε: «Ο εθελοντισμός στο ΕΣΥ είναι παλιός. Ρητά σας λέω ότι απαγορεύεται έστω και εθελοντικά στο Νοσοκομείο του ΕΣΥ με την υπάρχουσα νομοθεσία να έρθει οποιοσδήποτε. Ακόμα με μπλοκάκι, θα πρέπει να πάρουμε έγκριση από το Υπουργείο Υγείας. Εθελοντισμό δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, σύμφωνα με το Νόμο».

Αναφορικά με την παθολογική κλινική και τα προβλήματά της υποστήριξε:

«Και στην παθολογική κλινική μετά την αποχώρηση του επικουρικού γιατρού, που έγινε τον Αύγουστο, η κλινική λειτουργεί με τρεις γιατρούς. Δύο μόνιμους και μετακινείται και ένας γιατρός από το ΚΥ Καναλακίου. Η προοπτική της κλινικής είναι ο διορισμός ενός επικουρικού γιατρού. Οι εκλογές καθυστέρησαν τις διαδικασίες. Πιστεύουμε πως θα καλυφθεί το κενό.

Οι γιατροί όμως αυτοί, όταν εξυπηρετούν τη Λευκάδα και μέρος της Αιτ/νίας είναι δύνατο να εφημερεύουν 10 και 11 ημέρες το μήνα. Ζητούμε από την ΥΠΕ για 3-4 ημέρες το μήνα, ένα γιατρό από κάποιο άλλο Νοσοκομείο. Αρκεί να γίνεται μία έγκαιρη ενημέρωση και συνεννόηση.

Είναι κρίμα! Για 4 ημέρες την επόμενη εβδομάδα δε θα μπορεί ούτε να λειτουργήσει η κλινική».

via atpreveza.gr