Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στηνΠλατεία Μαρκά, το διήμερο1ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίαςπου συνδιοργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λευκάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και την Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Λευκάδας. Αξίζει να αναφερθεί πως το Φεστιβάλ στήριξαν με την παρουσία τους και την πολύτιμη συμμετοχή τους και η λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδας και το ΙΕΚ Μαγειρικής Πρέβεζας.

quotes

Να μαθουμε πως να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος….

Στόχος αυτής της διοργάνωσης ήταν να αναδειχτεί ο γαστρονομικός πλούτος και τα παραδοσιακά επαγγέλματα που σχετίζονται με την γαστρονομία στον τόπο μας με απώτερο σκοπό βέβαια πάντα την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει την προσοχή που πρέπει. Η Λευκάδα ζει από τον τουρισμό αλλά δυστυχώς οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν επενδύσει ως όφειλαν σε αυτόν. Τελευταίο και τρανταχτό παράδειγμα να θέλουν να λειτουργήσουν το περίπτερο πληροφόρησης (INFO KIOSK) που βρίσκεται στην ανατολική παραλία της πόλης με εθελοντές αφού δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Ενώ πρόκειται για μια τόσο σημαντική υπηρεσία όπως είναι αυτή του να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες κατά την παραμονή τους στο νησί μας. Πηγαίνοντας πίσω στο Φεστιβάλ να πούμε πως σκοπός όλης αυτής της δράσης ήταν να μάθουμε πως να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε αυτά να αποτελέσουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, όπως τόνισε και στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην Λευκαδίτισσα συγγραφέα και μαγείρισσα Εύη Βουτσινά της οποίας το έργο δεν πρέπει να το εξετάσουμε μόνο με βάση το αναμφισβήτητο ταλέντο που διέθετε στη μαγειρική. Η προσφορά της δεν αφορά μόνο την ανάδειξη της Λευκαδίτικης γαστρονομίας αλλά κυρίως την ανάδειξη της Ελληνικής γαστρονομίας μέσα από τα δεκάδες συγγραφικά έργα και τις έρευνες της, όπως τόνισε και ο κος Σκαιδαρέσης στην ομιλία του. «Το έργο της Εύης Βουτσινά δεν συνοψίζεται σε μερικές ακόμα εκδόσεις από τις εκατοντάδες που κυκλοφορούν. Το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή είναι ο τρόπος που εργαζόταν και αυτός ο τρόπος αποτελεί ένα αναξιοποίητο, αστείρευτο πλούτο για την προβολή της γαστρονομίας και όχι μόνο. Το έργο της ανέδειξε το ανθρώπινο στοιχείο και την παράδοση του τόπου μας μέσα από εμπειρίες που σήμερα αποτελούν σημαντικό ζητούμενο για κάθε τουριστικό προορισμό.»

quotes

Η έλλειψη συνεργασίας και συλλογικών προσπαθειών υπονομεύει κάθε προσπάθεια και πρέπει επιτέλους να σταματήσει, αφού έχει βλάψει διαχρονικά τον τόπο μας.

Όπως συνηθίζει ο κος Σκιαδαρέσης δεν παρέλειψε να κάνει και την κριτική του αφού τα τελευταία χρόνια λίγες δράσεις κατάφεραν να στηθούν από κοινού ειδικά μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Επιμελητηρίου κάτι που μελλοντικά φαίνεται πως μπορεί και να αλλάξει. «Η έλλειψη συνεργασίας και συλλογικών προσπαθειών υπονομεύει κάθε προσπάθεια και πρέπει επιτέλους να σταματήσει, αφού έχει βλάψει διαχρονικά τον τόπο μας. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου από την πρώτη στιγμή έμπρακτα επιδίωξε και επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους φορείς έχοντας ως γνώμονα το καλό της Λευκάδας και μόνο. Με αφορμή, λοιπόν, την άριστη συνεργασία των φορέων

για την διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας επιβάλλεται να παραδειγματιστούμε και να αλλάξουμε ρότα. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας και να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.» Όσο για το έργο της Εύης Βουτσινά πιστεύει ότι όχι μόνο δεν το αξιοποιήσαμε, αλλά δεν έχουμε προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια προκειμένου να διαδώσουμε έμπρακτα τη Λευκαδίτικη γαστρονομία στη μαζική εστίαση και να μεταφέρουμε την εμπειρία και την απόλαυση της τοπικής γεύσης στον επισκέπτη της Λευκάδας!» Ας ελπίσουμε πως το «1ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας» θα αποτελέσει την εκκίνηση για κάτι τέτοιο με συγκεκριμένο πλάνο και μέσω της σύστασης ομάδας εργασίας που θα αναλάβει τη σταδιακή του υλοποίηση. Είναι υποχρέωσή μας το πολύτιμο έργο της Εύης Βουτσινά να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί είπε ο κος Σκιαδαρέσης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Λευκαδίτες και επισκέπτες όπως επίσης και αρκετοί παράγοντες του νησιού μας. Πολύ αξιόλογες ήταν οι ομιλίες όπως αυτή της εικαστικού Χαράς Σαϊτη, η οποία μίλησε για την διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και το πώς χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω στηνπαραγωγή χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέαςβιβλίων μαγειρικής κα Τούλα Σκληρού για την Τοπική Παράδοση και Γαστρονομία της Λευκάδας. Ο κος Μουζάκης Κωνσταντίνοςμέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων αναφέρθηκε στον Επτανησιακό και Λευκαδίτικο Γαστρονομικό Τουρισμό μέσα από το GReat Kouzina της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδα. Επίσης εντυπωσίασε ο Σπύρος Σκλαβενίτης ο οποίος μίλησε για το Λευκαδίτικο Μαχαίρι.

Πολλές ήταν οι δράσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στο Φεστιβάλ: Eστιατόρια, σεφ και φοιτητές μαγειρικής παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για τη Λευκαδίτικη Κουζίνα χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Ο «Ορφέας» παρουσίασε επτανησιακά δρώμενα, υπήρξε έκθεση βιβλίου σχετικά με την Λευκαδίτικη Γαστρονομία όπως επίσης και έκθεση φωτογραφίας σχετικά με την Λευκαδίτικη Γαστρονομία και τα παραδοσιακά Επαγγέλματα από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία του φεστιβάλ, τους παραγωγούς, τους μάγειρες καθώς και στους εθελοντές οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το Σαββάτο 12/07 με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια της Εύης Βουτσινά από τον Δήμαρχο Λευκάδας και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠΣΑ Λευκάδας, κ. Κώστα Αραβανή.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ να πούμε και δυο λόγια όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν και πλέον αξιοποιούνται τα χρήματα για δράσεις προς όφελος του τόπου. Πέρα όμως από τα προγράμματα είναι ευθύνη όλων μας να αξιοποιήσουμε την τεράστια κληρονομιά που έχουμε στη Λευκάδα και να μην περιμένουμε κάθε φορά να βγει ένα πρόγραμμα για να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο που υπάρχει ανάμεσά μας. Δυστυχώς μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν συνέβη παρά τα χρήματα και τα προγράμματα που πέρασαν συνολικά μέσα από αυτή την χώρα. Κάποιοι συνεχίζουν βέβαια να έχουν τη νοοτροπία «του χρήματα της Ευρώπης είναι ας τα σκορπίσουμε, ας κλείσουμε κάποιες τρύπες, ας ευνοήσουμε τους δικούς μας ….»

Ευτυχώς αυτή η νοοτροπία ολοένα και περισσότερο εκλείπει, βέβαια έχουμε ακόμα πορεία μέχρι να καταφέρουμε όλα αυτά τα προγράμματα και τα χρήματα να αξιοποιηθούν όπως πρέπει. Όσο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση σύμφωνα με το ρεπορτάζ κόστισε 17.000 Ευρώ μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος. Μέσω αναδόχου διαχειρίστηκαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λευκάδας 5.000 Ευρώ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων 5 .000 Ευρώ και 7.000 η Εταιρεία Ανάπτυξης Λευκάδας του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

Ερωτηματικά έχουν προκύψει σχετικά με τα κριτήρια που κάποιοι θα πληρωθούν ενώ άλλοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Μάλιστα ήρθε και το γειτονικό τηλεοπτικό κανάλι IONIAN CHANNEL το οποίο όπως αναφέρεται στην πρόσκληση θα μετέδιδε και τηλεοπτικά την εκδήλωση. Βέβαια θα δυσκολευτούμε να παρακολουθήσουμε αυτή τη μετάδοση αφού το συγκεκριμένο κανάλι δεν εκπέμπει στη Λευκάδα. Ποιος ξέρει μπορεί πολύ σύντομα αυτό να αλλάξει και τότε να δούμε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και ένα DVDγια την Λευκάδα το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ ετοιμάζεται και όλα αυτά έναντι ενός σεβαστού ποσού σύμφωνα με το ρεπορτάζ….…..

Πηγή: “Τα Νέα της Λευκάδας”