Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και οι Παλαιστίνιοι επέκριναν την απόφαση. Πάνω από 1.030 οι νεκροί στη Γάζα.

Έκκληση σε Ισραήλ και Χαμάς να «αποδεχτούν και να υλοποιήσουν» μία «άμεση και άνευ όρων» ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας απευθύνει με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων που συνεδρίασε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται πως αποφάσεις του προεδρείου είναι κατώτερες σε δύναμη από ψηφίσματα, αλλά απαιτούν τη θετική ψήφο όλων των 15 μελών του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο καλεί τις δύο πλευρές να παρατείνουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής Εΐντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, «και πέραν αυτής». Παράλληλα, το ΣΑ ζητά από τις αντιμαχόμενες πλευρές να προβούν σε προσπάθειες την επίτευξη μίας «εκεχειρίας με διάρκεια που θα χαίρει πλήρη σεβασμό» με βάση την αιγυπτιακή διαμεσολαβητική πρόταση.

Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και οι Παλαιστίνιοι επέκριναν την απόφαση.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ρον Προσόρ σημείωσε ότι η ανακοίνωση του προεδρείου του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αναφέρεται στη Χαμάς, την εκτόξευση ρουκετών προς τα ισραηλινά εδάφη ή το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Στην αντίπερα όχθη, ο πρεσβευτής των Παλαιστινίων, Ριάντ Μανσούρ, τόνισε πως το Συμβούλιο θα έπρεπε προ πολλού να έχει υιοθετήσει ένα ισχυρότερο και δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο θα απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής «επιθετικότητας», θα προσέφερε προστασία στον παλαιστινιακό λαό και θα εγγυούταν την ελεύθερη ροή αγαθών από και προς τη Γάζα.

Αίτημα για εκεχειρία και από Ομπάμα

Άμεση και άνευ όρων κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα, στη βάση της συμφωνίας του 2012, ζήτησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι οτι η κατάπαυση του πυρός είναι «στρατηγικά επιβεβλημένη».

Σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα, η όποια βιώσιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη πρέπει να εξασφαλίζει τον αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Τραγικός απολογισμός

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.031 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα λόγω βομβαρδισμών και συγκρούσεων, καθώς η κρίση διανύει πλέον την 20ή μέρα της.

Προγενέστερος απολογισμός τοποθετούσε τους νεκρούς σε τουλάχιστον 1.060, αλλά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφότου περίπου 30 αγνοούμενοι που θεωρούνταν νεκροί εντοπίστηκαν ζωντανοί.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 43 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο των μαχών. Νεκροί έχουν πέσει και τρεις άμαχοι, δύο ισραηλινοί και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Πηγή: skai.gr