ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ Δ. ΠΑΠΠΑΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Η απάντηση είναι, ευτυχώς , όχι. το φαινόμενο αυτό αφορά περίπου το 20-25% του γυναικείου πληθυσμού. Κι ενώ οι άντρες καπνιστές γίνονται όλο και λιγότεροι, οι γυναίκες καπνίστριες γίνονται όλο και πιο πολλές. Οι έφηβες, επιπλέον, αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τους συνομήλικους τους, καπνίζουν πριν από τους συνομήλικους τους, αρχίζουν να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα και διαλέγουν πιο δυνατές μάρκες. Η εκπαίδευση, επιπλέον, δεν είναι αντίθετη: είναι κυρίως αυτές με ανώτερη εκπαίδευση που καπνίζουν περισσότερο. Αυτά τα δείγματά μας θέτουν μπροστά σε μια ανάγκη υγείας σε εθνικά επίπεδα και στην απαίτηση για καλύτερη ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε όλον τον οργανισμό μας.

Το κάπνισμα είναι συνδεδεμένο με τον καρκίνο του πνεύμονα, βρογχοπνευμονίες και καρδιοαγγειακές νόσοι. Οι γυναίκες επιπλέον, διατρέχουν κίνδυνο συνδεδεμένο με την κύηση και την χρήση αντισυλληπτικών, διαταραχές περιόδου, πρόωρη εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση και καρκίνο τραχήλου της μήτρας και της ουροδόχου κύστεως.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αναπαραγωγή ικανότητα;

Το κάπνισμα είναι ζημιογόνο για

  1. Την γονιμότητα:
  • Μειώνει την πιθανότητα σύλληψης λόγο τοξικού φαινομένου στην ωοθήκη.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής
  • Αυξάνει την ων κίνδυνο εμβρυϊκών ανωμαλιών.
  • Αλλοιώνει την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αυξάνοντας την πιθανότητα για ανεπάρκεια του πλακούντα και την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
  • Είναι τοξικό για το μωρό.
  1. Για την υγεία της ωοθήκης:

Μπορεί να επισπεύσει την εμμηνόπαυση για περίπου 2 χρόνια. Η πρόωρη εμμηνόπαυση επιφέρει μια επιτάχυνση όλων των διαδικασιών της γήρανσης: του δέρματος, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αγγείων, του ουρογεννητικού συστήματος, με επιδείνωση της σεξουαλικότητας της γυναίκας.

Γιατί να ρισκάρουμε; Επιπλέον το κάπνισμα επιδεινώνει ακόμη και την συχνότητα και την βαρύτητα των εξάψεων.

Όσο αφορά την εξωσωματική γονιμότητα: τι δεδομένα υπάρχουν;

Σύμφωνα με μελέτη, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για αποτυχία εμφύτευσης και μειώνει τον ποσοστό των κυήσεων. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα επιφέρει: δυσκολία στην σύλληψη, αύξηση αποβολών, πρόωρων τοκετών και συγγενών ανωμαλιών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα το (2013), το παθητικό κάπνισμα αλλοιώνει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επηρεάζοντας το νούμερο των ωοκυττάρων.

Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο και για τα παιδιά;

Ναι, διότι εκτός από την ζημιά στην μήτρα:

  • Αυξάνει την πιθανότητα αιφνιδίου θανάτου στους πρώτους μήνες ζωής, όταν οι γονείς καπνίζουν.
  • Επιδρά αρνητικά στην υγεία του, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αλλεργικό άσθμα, ωτίτιδων και βρογχίτιδων.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο και το παιδί το ίδιο να γίνει καπνιστής /στρια.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ Δ. ΠΑΠΠΑΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

(Πιστοποίηση από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου για την διενέργεια κολποσκοπήσεων και την διάγνωση κι αντιμετώπιση της παθολογίας τραχήλου).