Ένταση επικρατεί μετά την περασμένη (6/4/2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μεταξύ άλλων ο κος Γληγόρης ανακοινώσε πως παραιτείται από την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου. Η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και στο Δημοτικό Συμβούλιο υπονοήθηκαν διάφορα σχετικά με τα όσα μπορεί να συνέβησαν στη συνεδρίαση αυτή και οδήγησαν τον κ. Γληγόρη να παραιτηθεί όπως : “Να μου πει ο κος Δήμαρχος πού τον απείλησα, γιατί το ίδιο μου είπε και την Παρασκευή! Δεν έκανα κάτι τέτοιο! Μακάρι να ακούγονταν όλα αυτά που είπατε την Παρασκευή!”. Έκτοτε όλοι τρέχουν να μάθουν από διάφορες πήγες τι ακριβώς συνέβη. Προφανώς ακούστηκαν πράγματα και υπήρξαν συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια για κάποιους. Άλλωστε συνηθίζεται, όπως είδαμε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, στις συνεδριάσεις τύπου «κεκλεισμένων των θυρών» να εφαρμόζεται ένα άλλος κώδικας επικοινωνίας και συμπεριφοράς σε σύγκριση με τις δημόσιες συνεδριάσεις. Κάτι τέτοιο βέβαια μέχρι ένα σημείο είναι και κατανοητό εφόσον δεν ξεπερνιούνται τα όρια πολιτισμένου διαλόγου και σεβασμού. Εννοείται πως αυτό απαιτείται από όλους ανεξαιρέτως χωρίς να έχει σημασία ποια θέση κατέχει ο κάθε συμμετέχων.

Εμείς δεν θα τοποθετηθούμε ακόμα επί του θέματος μιας και ο κος Γληγόρης θα ενημερώσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το τι συνέβη στην συνεδρίαση. Μέχρι τότε δεν θέλει να τοποθετηθεί για τα όσα  έχουν γραφεί. Φαίνεται όμως πως ο πρόεδρος του ΔΣ και Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κος Γιώργος Δ.  Γεωργάκης θέλησε να προλάβει καταστάσεις και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση όπου αναφέρει τι συνέβη κατά την άποψη του στην περιβόητη αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.  Είναι σίγουρο πως με αυτή του την κίνηση έδωσε τροφή για νέα σενάρια έως ότου ακουστεί και η πλευρά του κου Γληγόρη. Ο ρόλος ενός πρόεδρου ΔΣ σίγουρα είναι κομβικός και για να μπορεί να είναι και αποτελεσματικός οφείλει να κρατάει ισορροπίες. Να λειτουργεί ενωτικά κάτι που έγκειται στο να είναι πρόεδρος όλου του συμβούλιου και όχι μόνο της πλειοψηφούσας παράταξης. Το να λειτουργεί ο πρόεδρος υπερ της πλειοψηφούσας παράταξης είναι κάτι που συναντήσαμε στο παρελθόν στα Δημότικα Συμβούλια επανειλημμένα και οδηγούσε βέβαια σε συνεχείς συγκρούσεις. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθούν όλοι με την εκάστοτε θέση που κατέχουν, κατά πόσο αυτή η  επιστολή λοιπόν βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση θα το μάθουμε σίγουρα στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

Ανακοίνωση Γιώργου Δ.  Γεωργάκη

Η Επιτροπή τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Λευκάδας Συνεδρίασε την Παρασκευή 3/4/2015 από τις 3μμέως τις 730μμ. Το μόνο θέμα που συζητήθηκε ήταν «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης».

Για να γραφτεί η εισήγηση χρειάστηκαν περίπου 15 ώρες συνεδριάσεων μιάς μικρής ευέλικτης 6μελούς ομάδας που εκλέχτηκε από την μεγάλη 19μελή επιτροπή αποτελούμενη από τους ανθρώπους του τουρισμού και συγκεκριμένα: Νίκος Γράψας (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων), Νότης Κατωπόδης (Πανοθώμος), Ζαχαρής Κατωπόδης (Ξενοδοχείο Γαλήνη), Σπύρος Μικρώνης (Ταξιδιωτικός Πράκτορας), Σωτήρης Σκιαδαρέσης (πρόεδρος Επιμελητηρίου), Γιώργος Γεωργάκης (Πρόεδρος).

Στην τελευταία  από τις συνεδριάσεις συμμετείχε μετά από επιμονή δική μου και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Γληγόρης ο οποίος τυχαία βρέθηκε εκεί και συμμετείχε ενεργά στην συζήτηση.

Ακολούθησε η τελική επεξεργασία της εισήγησης από τον Δήμαρχο κ. Δρακονταειδή, την κ. Δάφνη Σφέτσα και από εμένα  (χρειάστηκαν περίπου 10 ώρες).

Στη συνέχεια η εισήγηση ήλθε στην μεγάλη 19μελή (συμβουλευτική) επιτροπή.

Εκεί ο κ. Κώστας  Γληγόρης μίλησε πολύ ώρα και έκανε μια σειρά προτάσεις άλλες δευταιρεύουσες και άλλες σοβαρές, Ο δήμαρχος του είπε αυστηρά να ολοκληρώσει. Του ζήτησα να φέρει τις υπόλοιπες προτάσεις του  στην μικρή επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει για να προσθέσει όσα ειπώθηκαν από τα μέλη της επιτροπής.

Άλλωστε θα επακολουθήσει και διαβούλευση με όλους τους δυνατούς τρόπους και ανοιχτή συγκέντρωση της επιτροπής στο τέλος Μαΐου.

Ο κ. Γληγόρης προτίμησε να βγει από την αίθουσα, να κάνει τις «τηλέφωνά του», και επιστρέφωντας μας  ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την επιτροπή, γιατί ενώ εκπροσωπεί 1000 ανθρώπους, δεν του επιτρέψαμε να μιλήσει, «Την ευθύνη, πρόεδρε, την έχεις εσύ γιατί δεν έπαιξες σωστά τον ρόλο σου»

Παρά τις προσπάθειες μου να ανακαλέσει την παραίτησή του προτίμησε να την ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι δεν προσκλήθηκε το μέλος της επιτροπής   κ. Εύα Κατωπόδη. Της στάλθηκε η πρόσκληση και η εισήγηση στο mail που η ίδια έδωσε στην γραμματέα της επιτροπής.

Πέραν τούτων, ο συντάκτης του άρθρου πολύ εύκολα μπορούσε να διασταυρώσει τις πληροφορίες του εάν απευθυνόταν και σε μένα, κάτι που δεν έκανε.

Έτσι θα αποφεύγονταν και τα   σχόλια  των ανωνύμων που νομίζουν ότι οι επιθυμίες τους είναι και πραγματικότητα!!!

ΥΓ. Πρώτη φορά γίνεται ένα   Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης των νησιών της Λευκάδας που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον «μπούσουλα» για τους ανθρώπους και τους φορείς του τουρισμού.

Γιώργος Δ.  Γεωργάκης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής