Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η χώρα μας σημειώνει κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Χαμόγελο του Παιδιού το 6,3% των εφήβων στην Ελλάδα έχει δεχτεί διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών και το 3,6% δηλώνει ότι έγινε δράστης.

Το 42% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται. Μόνο 1 στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν υποστήριξη στην Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού μαζί με τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

Σημειώνεται ότι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μπορεί να γίνει σωματικά με σπρωξιές και ξυλοδαρμούς, λεκτικά με φραστικές επιθέσεις, βρισιές και παρατσούκλια, ψυχολογικά με τις απειλές και τους εκβιασμούς και ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και να επικοινωνούν διαρκώς με τους δασκάλους και τους καθηγητές του σχολείου.