Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικόςRosmarinus officinalis

Αειθαλής θάμνος, πολύ αρωματικός, της οικογένειας των Χειλανθών. Έχει ύψος από 50 – 200 εκ., όρθιο στέλεχος και πολλά κλαδιά. Όλο το φυτό αναδίδει μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά.

Τα φύλλα είναι αντικρυστά, άμισχα, γραμμικά, σκληρά, γυριστά στην άκρη, με βαθύ πράσινο χρώμα πάνω και λευκά χνουδωτά κάτω. Τα άνθη είναι χειλωτά, γαλαζωπά – ιώδη, σχεδόν ρόδινα, με 2 στήμονες που ενώνονται σε στάχυα στην κορυφή. Οι καρποί είναι μικρά «αχαίνια».

Πού ζει

Φύεται στα δάση με αραιή βλάστηση και σε πετρώδη, βραχώδη ή αμμώδη παραθαλάσσια εδάφη. Ωστόσο είναι διαδεδομένη η καλλιέργειά του σε κήπους και περιβόλια, σαν καλλωπιστικό φυτό για φράχτες, και πιο συχνά σαν αρωματικό φυτό για τη μαγειρική. Ανθίζει από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο και όλο τον χρόνο στις πιο θερμές περιοχές της Μεσογείου.

Ιδιότητες

Περιέχει ένα αιθέριο λάδι που αποτελείται κυρίως από τερπένια (πινένιο, κινεόλη). Τα μέρη που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική είναι τα κλαδάκια με τα φύλλα. Είναι αρωματικά, διεγερτικά, στομαχικά, χωνευτικά, αντισπασμωδικά και εμμηναγωγά.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Έγχυμα

Μουλιάζουμε σε 1 λίτρο βραστό νερό, επί 20 λεπτά, 1 χούφτα τριμμένα φυλλωτά κλαδάκια. Πίνουμε 1 ποτήρι πριν το φαγητό για τη θεραπεία της ανορεξίας, της ημικρανίας καθώς και της γενικής αδυναμίας.

Αρωματικό κρασί

Παρασκευάζεται μουλιάζοντας 2 χούφτες κλαδάκια με φύλλα, τριμμένα, σε 1 λίτρο λευκό κρασί, επί 24 ώρες. Πίνουμε 1 ποτηράκι για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας, της εμμηνόπαυσης με διάφορες διαταραχές και των περιπτώσεων της ατονίας.

Η σκόνη των φύλλων σε δοσολογία 1 – 2 γραμμ. ανάμεσα στα γεύματα κατά των ασθενειών του συκωτιού.

Υγρό εκχύλισμα

Σε δοσολογία 2 – 10 γραμμ. το 24ωρο για τους λόγους που αναφέραμε.

Εσάνς

4 – 5 σταγόνες μετά τα γεύματα στην κακή χώνεψη.

Εξωτερικά είναι επουλωτικό και αντιπαρασιτικό. Σαν έγχυμα για θεραπευτικές κομπρέσες κατά των ρευματισμών, της παράλυσης και των αποστημάτων. Γίνεται θεραπεία με εισπνοές καίγοντας φύλλα πάνω σε πυρακτωμένη σόμπα ή φουρνάκι, για την αφωνία και τον κατάρρου των αναπνευστικών οδών.

Πηγή: egriechen.info