Στο τελευταίο φύλλο μας γράψαμε πως έχουν έρθει «Τα πάνω κάτω στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΤΑΟΛ». Στο ρεπορτάζ παρουσιάσαμε αναλυτικά τις ανακοινώσεις, όπως επίσης και τοποθετήσεις των συνεταιριστών, οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα αλλά και καταγγελίες κατά του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμόυ Λευκάδας «ΤΑΟΛ» κου Μάκη Λιβιτσάνου για τον τρόπο που λειτούργει ως πρόεδρος στον συνεταιρισμό.

quotes

H Διοίκηση ψεύδεται απέναντί μας και απέναντί σας, όταν διακηρύσσει ότι οι εργαζόμενοι δεν συναινούν για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Συν/σμού.»

Δήλωναν ανενημέρωτοι και κατήγγειλαν την έλλειψη εισηγήσεων σχετικά με τα σημαντικά θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση της περιουσίας του συνεταιρίσου και για τα οποία κλήθηκαν να ψηφίσουν. Ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων, όπως από το Σωματείο Εργαζομένων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκάδας «ΤΑΟΛ» όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Η Διοίκηση ψεύδεται απέναντί μας και απέναντί σας, όταν διακηρύσσει ότι οι εργαζόμενοι δεν συναινούν για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Συν/σμού.» Ανακοίνωση εξέδωσε όμως και η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ, με τις οποίες δεν συμφωνεί.

«Το σημερινό ΤΑΟΛ, δεν έχει καμία σχέση με ότι έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Το ΤΑΟΛ λειτουργεί με τα κριτήρια του νέου νόμου, εξυπηρετώντας όχι τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών, αλλά των νέων «μετόχων», που θα το λειτουργούν για την εξασφάλιση επιχειρηματικών κερδών, εκμεταλλευόμενοι τον αγροτικό κόσμο. Έχει μετατραπεί σε ξένο σώμα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.»
Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Συνεταιρίσου ΤΑΟΛ κο Γεράσιμο Λιβιτσάνο, να μας μιλήσει για τα όσα του προσάπτουν και καταγγέλλουν εναντίον του, αλλά και για την συνέλευση στην οποία κλήθηκαν οι αντιπρόσωποι να παραβρεθούν και να ψηφήσουν για σημαντικά θέματα του ΤΑΟΛ και δεν ολοκληρώθηκε.

Κύριε Λιβιτσάνε τελευταία έχουν έρθει τα πάνω κάτω στο συνεταιρισμό που προεδρεύετε. Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από διάφορες πλευρές στο πρόσωπο σας. Όλοι συμφωνούν, ασχέτως αν είναι μέλη του συνεταιρισμού η απλά πολίτες της Λευκάδας, ότι πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει με το οινοποιείο στο Κάστρο. Τι έχετε να πείτε για την κατάσταση του Οινοποιείου που είναι καθαρά ευθύνη του Συνεταιρισμού.

«Δυστυχώς όπως έχουμε πει πολλές φορές και στο παρελθόν, παρόλη την προσπάθεια και των προηγούμενων διοικήσεων δεν έγινε εφικτό λόγω κακών οικονομικών, να αξιοποιηθεί η περιουσία του Συνεταιρισμού μέσα σε αυτά και του οινοποιείου και να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος από αυτό. Ακόμα και η πρόταση που ακούστηκε να αξιοποιηθεί μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, δεν γίνεται αφού χρειάζεται να βάλουμε τα μισά χρήματα που σημαίνει εκατομμύρια ευρώ. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε 40.000 τη δόση του δανείου μας στην Αγροτική Τράπεζα. Εμείς θέλουμε σε όποιον και να πάει αυτή η περιουσία, τα έσοδα να έρχονται σε εμάς για την πρόοδο και την ανάπτυξη των αγροτών που είναι μέλη.»

Το γεγονός ότι δεν πήγαν οι εισηγήσεις στους αντιπροσώπους είναι ευθύνη δικιά μας

Ας πάμε στη Συνέλευση της 12ης Ιουλίου και να δούμε τι έγινε ακριβώς με τους συνεταιριστές που για να διοικήσετε, όπως λέτε, τους θέλετε μαζί σας και όχι εναντίον σας.

«Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε 1715 μέλη και 68 αντιπροσώπους και να ξέρετε στα τέσσερα χρόνια που είμαι Πρόεδρος είναι η πρώτη φορά που στην 1η Γενική Συνέλευση πετύχαμε απαρτία των 2/3 που σημαίνει πως έχουμε καταφέρει να τους έχουμε μαζί μας. Εμείς όμως κάνουμε απολογισμό καθημερινά στα χωριά μιλώντας με τους αγρότες και δεν περιμένουμε τη Γενική Συνέλευση για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Να θυμίσουμε βέβαια πως η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις αποφάσεις της Διοίκησης, ακόμα και αν διαφωνούν, μπορούν όμως να διατυπώσουν εγγράφως την διαφωνία τους και εμείς θα απολογηθούμε εκεί που πρέπει.»

Στη Συνέλευση εσείς λοιπόν παρουσιάσατε αναλυτικά και τις τρεις προτάσεις για το Οινοποιείο από τις εταιρίες Πήγασος, Νοtion, Yarimbo και εκεί ξεκίνησε η γκρίνια. Οι συνεταιριστές διαμαρτυρήθηκαν πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν είχαν την αντίστοιχη ενημέρωση, ούτε καν γραπτές τις εισηγήσεις. Είπαν επίσης πως καλό θα ήταν να είναι παρούσες και οι ίδιες οι εταιρείες για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

«Το γεγονός ότι δεν πήγαν οι εισηγήσεις στους αντιπροσώπους είναι ευθύνη δικιά μας, όμως η Διοίκηση έχει πάρει την εντολή να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την περιουσία του Συνεταιρισμού και όλες τις εντολές που έχει πάρει. Ο οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής λοιπόν δίνει κάποιες εγγυήσεις και δέχεται κάποιους όρους, όπως για παράδειγμα για την καταβολή των ενοικίων αλλά και για την αναπροσαρμογή τους, για την ανακατασκευή και το φτιάξιμο του κτιρίου. Από την άλλη και οι επενδυτές βάζουν κάποιους όρους, όπως είναι το ότι μετά από 5 χρόνια δεν θα έρθει μια άλλη Διοίκηση που θα παραχωρήσει στην Αγροτική Τράπεζα αυτό το κομμάτι της περιουσίας. Οι τεχνικές εκθέσεις από την άλλη θα δοθούν και στην αρχαιολογική υπηρεσία για έγκριση. Σε συζήτηση που είχαμε με την YARIMBO ειπώθηκε πως αν μετά από κάποια χρόνια δεν βγαίνουν πιθανά τα 120.000 ευρώ των ενοικίων τον χρόνο (για τα οποία χρήματα θα παίρνουμε εγγυητική επιστολή Τράπεζας), θα αποχωρήσει και θα μείνει στον Συνεταιρισμό και το κτίριο φτιαγμένο να νοικιαστεί σε άλλους. Το σίγουρο είναι πως ότι γίνει θα γίνει σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και με τις τεχνικές προδιαγραφές που εμείς θα ορίσουμε. Να ξέρετε πως έχει γίνει μελέτη από το Πολυτεχνείο της Κρήτης για το οινοποιείο και την αξιοποίηση του για 15.000 ευρώ, αλλά δεν έχει έρθει στα χέρια μας, γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα για να πληρωθεί. Καταλαβαίνεται πόσο δύσκολα είναι να αξιοποιηθεί η περιουσία, όταν δεν έχεις ούτε αυτά τα χρήματα να πληρώσεις την μελέτη.»

Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής σας κατηγορεί πως ο διαγωνισμός δεν έγινε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πως η ίδια η επιτροπή δεν ήταν ενήμερη για όλα αυτά.

«Η Ελεγκτική Επιτροπή ελέγχει την νομιμότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου και έχει το δικαίωμα να συνεδριάζει κάθε δύο μήνες και όφειλε λόγω της προγραμματισμένης Συνέλευσης να συνεδριάσει και να ελέγξει την νομιμότητα των αποφάσεών μας. Ο κ. Μικρώνης που ήταν αυτός που είχε και την συγκεκριμένη στάση ήταν εκείνος που είχε φτιάξει τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2009 με τον κ. Αραβανή. Ο διαγωνισμός του 2009, που ακόμα βρισκόμασταν στις παχιές αγελάδες, απέφερε 50.000 ευρώ τον χρόνο και σήμερα που είμαστε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο τωρινός διαγωνισμός αποφέρει 119.000 ευρώ τον χρόνο. Άρα από μόνο του το αποτέλεσμα δίνει την απάντηση.»

Έχουν δίκιο οι Λευκαδίτες πολίτες να έχουν τις επιφυλάξεις τους μιας και τόσα χρόνια το συνηθισμένο είναι όποιος διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα να «έφαγε» κιόλας.

Μιας και μιλήσατε για σοβαρές εταιρείες να πούμε πως κάθε σοβαρή εταιρεία φτιάχνει και έναν φάκελο για να παρουσιαστεί στο σώμα η πρότασή της. Να πούμε επίσης πως η εταιρεία Notionείναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ η εταιρεία ΥARIMBO εβραϊκών και ρωσικών, σύμφωνα με πληροφορίες που μας έχετε δώσει. Όπως καταλαβαίνεται οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τόσο εύκολα όπως παλιά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τόσο μεγάλη επένδυση και περιουσία.

«Η εταιρεία ΥARIMBOείπε πως θα μας δώσει 415.000 ευρώ προκαταβολή όπως και τα τρία πρώτα ενοίκια. Φυσικά αυτό δεν θα γίνει γιατί μας αγαπάνε, αλλά γιατί θεωρούν πως θα έχουν τα αντίστοιχα κέρδη. Παρόλα αυτά έχουν δίκιο οι Λευκαδίτες πολίτες να έχουν τις επιφυλάξεις τους μιας και τόσα χρόνια το συνηθισμένο είναι όποιος διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα να «έφαγε» κιόλας. Εμείς όμως θέλουμε να δώσουμε το Οινοποιείο για να μπορούμε να φτιάξουμε ένα άλλο Οινοποιείο, όπως είναι απαίτηση των συνεταιριστών.»

Στη Συνέλευση ο κόσμος ένιωσε να πιέζεται να παρθεί απόφαση υπέρ της εταιρείας YARIMBO, ενώ δεν ήθελε να πάρει απόφαση, λόγω ελλιπής ενημέρωσης. Επίσης η εταιρεία Notion έχει καταθέσει ένσταση, η οποία κάποιοι λένε πως δεν εξετάστηκε.

«Λάθος, η ένσταση εξετάστηκε και από τον νομικό μας σύμβουλο στις 11/7, αλλά φυσικά κρίθηκε συμφερότερη η πρόταση της YARIMBO και λόγω του ότι έδινε υψηλότερο ενοίκιο και πιθανά και ποσοστά από τα κέρδη. Η ΝΟΤΙΟΝ πρόσφερε τελικά 4 ενοίκια προκαταβολικά αλλά και πάλι δεν έφτανε την YARIMBO. Έπρεπε λοιπόν να βγω στα χωριά και να πω πως τα 119.000 ευρώ είναι περισσότερα από τα 80.000 και άρα μας συμφέρει πιο πολύ.»

Η σημερινή Διοίκηση έχει πάρει την απόφαση να κοντραριστεί με τα όποια προσωπικά συμφέρονται και με όλα τα κακώς κείμενα!

Δεν πείσατε τους συνεταιριστές που μιλήσανε για αδιαφανείς διαδικασίες και η Συνέλευση διαλύθηκε αφού παραιτήθηκε ο Πρόεδρος.

«Η Συνέλευση αναβλήθηκε για τρεις βδομάδες, θα γίνει πάλι στις 2 Αυγούστου και ας καταλάβουμε πως το σώμα είναι οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι και όχι ο πρόεδρος. Η ίδια η Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει πότε θα ξαναγίνει, σε τρία χρόνια ή σε μια βδομάδα.»

Πέστε μου όμως τελικά γιατί δεν καταφέρατε να πείσετε το σώμα εκείνη την ημέρα και αυτό που ειπώθηκε από πολλές πλευρές είναι πως ήσασταν αρκετά πιεστικός ώστε να παρθεί απόφαση άμεσα. Είπατε πως ή θα πάρουμε απόφαση τώρα ή ας πάμε σπίτια μας κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους αντιπροσώπους.

«Είπαμε πως ή μας θέλετε για Διοίκηση ή όχι. Τους είπα πως θα κάνουμε ακόμα και προσύμφωνο, το οποίο δεν είναι καν δεσμευτικό. Το συμφωνητικό είναι που θα συζητιόταν σε Τακτική Συνέλευση τον Οκτώβριο- Νοέμβριο. Για ότι κάναμε είχαμε την έγκριση της Συνέλευσης, ακόμα και για πώληση του ακινήτου. Ενημέρωση τους κάναμε στην ουσία. Γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα κάποιος ή κάποιοι που θα διοικούν και θα παίρνουν αποφάσεις για τα καθημερινά ζητήματα, παρόλο που την τελική απόφαση θα την πάρει η ίδια η Συνέλευση. Πρέπει να ξέρετε πως η σημερινή Διοίκηση έχει πάρει την απόφαση να κοντραριστεί με τα όποια προσωπικά συμφέρονται και με όλα τα κακώς κείμενα που έχουν φέρει τους συνεταιρισμούς σε αυτήν την απαξιωμένη θέση στα μάτια των αγροτών. Το ότι με επέλεξαν οι αγρότες για Πρόεδρο για να διαχειριστώ τις τύχες τους δίνει μια μεγάλη απάντηση σε ότι και αν ακούγεται. Και χωρίς μηχανισμούς από την πλευρά μου. Για να μπορέσεις να δημιουργήσεις όμως οπουδήποτε πρέπει να έχεις και την υποδομή και τους ανθρώπους και τα χρήματα και νομίζω πως από το ΤΑΟΛ έλειπαν πολλά, εκτός από την παλιά ιστορία του. Η αυτοκριτική που μπορώ να κάνω είναι πως έπρεπε να έχουν σταλεί οι εισηγήσεις δέκα μέρες πριν στους αντιπροσώπους και τα θέματα να μπουν χωριστά. Γιατί άλλο θέμα είναι το Σούπερ Μάρκετ και άλλο το ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ. Κατά τα άλλα, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι συνεταιρισμοί και οι κοινωνίες έτσι διοικούνται με αυτές τις πλειοψηφίες. Δεν έχω μετανιώσει για ότι έκανα και για τους εργαζόμενους και για τους αγρότες. Παρόλ’ αυτά ακόμα κάνουμε διαχείριση και δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε παραγωγικοί, ούτε όσο αφορά τα ίδια τα χωράφια μας, αλλά και την περιουσία μας.»

Αν δεν συμφωνήσει το σώμα για την εταιρεία YARIMBO τι θα κάνετε;

«Ακόμα και αν δεν συμφωνώ, είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω την απόφαση της Συνέλευσης, όποια και αν είναι αυτή, αφού το θέμα έφτασε για ψηφοφορία. Παρόλο που μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος έφταιγε που δεν είχαν γίνει πράγματα και τώρα πάλι θα φταίει.»

Πάμε στην υπόθεση ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ. Η πρότασή σας ήταν να φύγει ο τωρινός ενοικιαστής επειδή χρωστάει χρήματα. Να πούμε επίσης ότι υπήρχε η απόφαση δικαστηρίου για έξωση από τις 22. Ιουλίου. Ο ενοικιαστής προχώρησε στην διαδικασία αναστολής της απόφασης και ορίστηκε ημερομηνία δικάσιμου στις 19. Σεπτεμβρίου 2014. Την Παρασκευή, 18. Ιουλίου συζητήθηκε η αίτηση για προσωρινή διαταγή μη εκτέλεσης της έξωσης και πρέπει να πω, γιατί ήμουν παρών, ότι ο ενοικιαστής έδειξε διάθεση να πληρώσει, οι δικηγόροι του υποστήριξαν πως στο τέλος του καλοκαιριού θα δίνονταν χρήματα. Εσείς δείξατε ανένδοτος, γιατί λοιπόν επιμείνατε τόσο πολύ στην έξωση;

«Τον Γενάρη που γίναμε διοίκηση η εταιρεία που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο χρώσταγε 40.000 ευρώ (το ενοίκιο είναι 14.000 ευρώ) βρήκαμε τον κ. Αραβανή και μας είπε πως θα μας έδινε τα μισά το Πάσχα. Πράγμα που δεν έγινε και φτάσαμε στον Ιούνιο που το χρέος έφτασε στα 80.000 ευρώ. Παρόλο που μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Αραβανή για τις Δημοτικές Εκλογές δεχόμουνα ακόμα και πιέσεις ώστε να βγάλω ανακοίνωση ότι μας χρωστάει (καταλαβαίνετε γιατί), δεν το έκανα. Τελικά παίρνουμε απόφαση μέχρι τις εκλογές να μην κάνουμε τίποτα και μετά να ακολουθήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες, κάτι που έγινε και η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε την 1η Ιουλίου για έξωση. Όσον αφορά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι δηλ. εποχή που ένα ξενοδοχείο θα έχει λογικά δουλειά, δεν μας εξασφαλίζει κάτι ούτε μας εγγυάται ότι τον Οκτώβριο δεν θα έφευγε μόνος του χωρίς να δώσει ότι χρωστάει. Εγώ λοιπόν είμαι υπόλογος σε 1715 αγρότες που εύλογα θα αναρωτιόντουσαν γιατί δεν έκανα κάτι για να μην φτάσουν εκεί τα πράγματα και τα δικά τους συμφέροντα πρέπει να υπερασπιστώ.»

«Σας επαναλαμβάνω πως εμένα με ενδιαφέρει το συμφέρον των 1715 που εκπροσωπώ και συναντηθήκαμε με τον κ. Αραβανή και είπαμε πως αν μας δώσει τα χρήματα αυτά που μας χρωστάει μέχρις τις 29 Ιουλίου (γύρω στις 48.000 ευρώ) θα τον αφήσουμε και θα ξανασυζητήσουμε στις 19 Σεπτέμβρη που έχει οριστεί και η τακτική δικάσιμος και μέχρι τότε θα λειτουργεί κανονικά το ξενοδοχείο.»Δεν μπορείτε όμως να παραβλέψετε την οικονομική συγκυρία. Είμαστε τουριστικός προορισμός, φανταστείτε πέρα από όλα τα άλλα την αναστάτωση και την εικόνα που θα έδινε ένα Ξενοδοχείο στο οποίο εν μέσω καλοκαιριού γίνεται έξωση. Επίσης ο επιχειρηματίας έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Επιβάλλεται να σας ρωτήσω γιατί έχει κυκλοφορήσει, πως επιμείνατε στην έξωση διότι ήδη είχατε έτοιμο τον επόμενο ενοικιαστή. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

«Αυτά τα λένε όσοι έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Αραβανής να πούμε πως έχει υπογράψει μια πολύ καλή σύμβαση το 1999 με τον κ. Μεταξά που οι όροι της όμως δεν τηρήθηκαν. Όπως για παράδειγμα πως κάθε χρόνο θα παίρνουμε μια εγγυητική επιστολή για τα μίσθια, κάτι που δεν έγινε. Ο επόμενος ενοικιαστής αν δεν τα βρούμε με τον κ. Αραβανή θα προκύψει λοιπόν μετά από διαγωνισμό και θα είναι όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα, αλλά και τις περισσότερες εγγυήσεις. Εγώ είμαι αποφασισμένος και με την στήριξη του Συμβουλίου να κάνω ότι είναι καλύτερο για τον Συνεταιρισμό και ας με χαρακτηρίζουν κάποιοι πολύ αυστηρό. Όσο για την έξωση εν μέσω καλοκαιριού, αν το παίρναμε το ξενοδοχείο, θα κάναμε όλες τις ενέργειες να μείνει ανοιχτό και να σεβαστούμε και τις συμφωνίες αλλά και το προσωπικό, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Βέβαια καλό θα ήταν να ρωτάγατε και τους εργαζόμενους τι έχουν να πουν για όλα αυτά.»

Πιστεύω πως θα τα βρείτε με τον κ. Αραβανή τελικά μιας και έχετε και άλλα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό του συνεταιρισμού σας όπως η υπόθεση των εργαζομένων του ΤΑΟΛ. Σας κατηγορούν πως έχετε ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι εργαζόμενος και τώρα λειτουργείτε σαν να έχετε μια επιχείρηση. Συγκεκριμένα σας κατηγορούν πως «Η Διοίκηση μας εκβιάζει και μας τρομοκρατεί ότι θα κλείσει τις εμπορικές δραστηριότητες (S/M και Π.Γ.Φ) και είτε θα μας απολύσει, είτε θα μας απασχολεί εκ περιτροπής, εάν δεν δεχθούμε μειώσεις κατά 20% των ήδη μειωμένων από το νόμο αποδοχών μας.»

«Η αλήθεια είναι πως τώρα λειτουργεί κάτι που πριν δεν λειτουργούσε. Μπορεί να είμαστε αγροτικός συνεταιρισμός αλλά έχουμε και δύο επιχειρήσεις. Ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων και ένα σούπερ μάρκετ και έτσι πρέπει να λειτουργήσουν. Κοινωνική πολιτική λέγεται όταν γίνεται για τον πολύ κόσμο. Έχω πει πολλές φορές στους εργαζόμενους, που δεν έχουν καταλάβει, πως μετά το 2010 η Ελλάδα έχει αλλάξει. Όπως και οι νόμοι για τους συνεταιρισμούς και γι’ αυτό οι συνεταιρισμοί έχουν μειωθεί δραματικά πανελλαδικά. Ας μην ξεχνάμε πως όταν ανέλαβα το 2010 η απόφαση ήταν να κλείσει το σούπερ μάρκετ και όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά αναμορφώθηκε κιόλας με την υπεράνθρωπη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, όχι όλων δυστυχώς. Η Διοίκηση το μηχανοργάνωσε και έφερε και τεχνογνωσία από έξω. Οφείλει λοιπόν μια επιχείρηση για να είναι ανταγωνιστική να λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, αλλιώς δεν έχει νόημα ύπαρξης.»

Ακριβώς γι’ αυτό σας κατηγορούν. Ότι «ο πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, ο δικός μας άνθρωπος, που με τη ντουντούκα καλούσε αγρότες και εργαζόμενους σε ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ για το συνεταιριστικό κίνημα, ΞΕΓΥΜΝΩΘΗΚΕ …» πως λειτουργείτε σαν επιχείρηση και όχι όπως παλιά.

«Παλιά κρίθηκα σε όλες τις καταστάσεις και καθημερινά δίνω εξετάσεις. Αυτά τα τελευταία 26 χρόνια κρίθηκα από τους αγρότες και τους είπα πως πρέπει να κρατήσουμε τα μαγαζιά της ένωσης. Θα τους ενημέρωνα στην συνέλευση για την οικονομική μας κατάσταση, ώστε να μην βρεθούν προ απροόπτου γιατί το μαγαζί με τα γεωργικά εφόδια μπαίνει μέσα. Δεν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας όπως για παράδειγμα απέναντι στην Αγροτική Τράπεζα που ζητάει όσα της χρωστάμε τόσα χρόνια. Οι συνεταιρισμοί γενικώς πάνε για κλείσιμο, στην Πρέβεζα έχει ήδη γίνει, ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Άρτας δεν έχει να πληρώσει.»

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων διαβάζουμε πως σας κατηγορούν ότι θέλετε να κλείσετε τις εμπορικές δραστηριότητες και ότι δεν πληρώνετε τους ανθρώπους, όπως πρέπει παρόλο που κάνουν υπερωρίες και προσπαθούν.

«Εμείς λέμε στους εργαζόμενους να τηρούν τις συμβάσεις και τα ωράρια όπως ορίζονται. Κάποιοι όντως κάνουν υπερωρίες και δεν της έχουν πληρωθεί. Αν είχαμε λίγα μέλη θα μπορούσαμε να κάνουμε μια εταιρεία, αλλά τα μέλη μας είναι πολλά και εμείς τρέχουμε για 1715 άτομα και χωρίς αμοιβή. Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι καθαρά από 1.000 έως 1.600 ευρώ. Εμείς θέλουμε να τηρήσουμε πλήρως την εργατική νομοθεσία και να μην αδικήσουμε κανέναν. Θα πρέπει όμως και οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι να μας δίνουν εγγράφως τα όποια παράπονα για εργαζόμενους, πράγμα που δεν συμβαίνει. Το κατάστημα γεωργικών προμηθειών έχει μπει μέσα 40.000 ευρώ γιατί πληρώνει και ενοίκιο στην Αγροτική Τράπεζα. Αυτά όλα λοιπόν έρχομαι να διαχειριστώ εγώ.»

Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν και κάτι άλλο πολύ σοβαρό, ότι προσπαθήσατε να πείσετε ότι τα δικά σας deals είναι προς το συμφέρον του συνεταιρίσου. Φαίνεται πως βρίσκεστε σε δύσκολη θέση και εσείς και ο Συνεταιρισμός και πρέπει να προσπαθήσετε να σταθείτε στα πόδια σας μιας και από ότι φαίνεται τόσα χρόνια τα προβλήματα διαιωνίστηκαν.

«Ακριβώς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να σταθούμε στα πόδια μας. Δυστυχώς ένας συνεταιρισμός 100 χρόνων βρίσκεται στην ουσία σε νηπιακή ηλικία. Πολύ μεγάλοι συνεταιρισμοί έχουν διαλυθεί και όσοι έχουν διατηρηθεί έχουν να κάνουν με το λάδι και με το σταφύλι. Πρότυπο είναι η Σαντορίνη που ασχολείται και με τον τριτογενή τομέα. Θα μπορούσαμε και εμείς με σεβασμό προς τα προϊόντα της γης μας, όπως το σταφύλι να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω. Τώρα για παράδειγμα το κρασί μας βρίσκεται σε ασκούς, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης του οινοποιείου. Προσπαθούμε να αλλάξουμε λοιπόν αυτά τα πράγματα. Υπάρχει διαφάνεια στις πράξεις μας σε όλα τα επίπεδα. Με κατηγορούν πως έχω κάνει dealκαι χρηματίζομαι και έχω πλουτίσει στις πλάτες των αγροτών και των εργαζομένων. Θα γίνει λοιπόν ελεγκτικό συμβούλιο, ώστε να πουν οι εργαζόμενοι τι ξέρουν για το dealτου Προέδρου και να βγουν όλα στην επιφάνεια. Άρα και για τα εργασιακά η Συνέλευση θα αποφασίσει. Σίγουρα, όμως πρέπει να ενημερωθούν όλοι, πως αν μέχρι 31 Σεπτέμβρη δεν ανταποκριθούμε στο χρέος που έχουμε στην Αγροτική, ο εκκαθαριστής μας ξεκαθάρισε πως τα όποια έσοδα από αστικά ακίνητα, π.χ. ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ, θα τα διαχειρίζεται η Αγροτική και όχι ο συνεταιρισμός. Γι’ αυτό είπαμε μήπως πουλήσουμε ένα ακίνητο, ώστε να έχουμε κάποια χρήματα και για ίδια συμμετοχή, αλλά και για να μπορέσουμε να κρατήσουμε εμείς τη διαχείριση της περιουσίας μας.»

Μπορεί με κάποιον άλλο Πρόεδρο στην Αναπτυξιακή να αποφασίσουν οι μέτοχοι να δώσουν τα λεφτά.

Έχετε πολλά θέματα να αντιμετωπίσετε και κάνετε όπως φαίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Θα δούμε σε έναν χρόνο τι θα έχει γίνει από όλα όσα λέτε. Θα ήθελα επί της ευκαιρίας να μιλήσουμε και για την παραίτησή σας από την Αναπτυξιακή LEADER. Αναφέρεται στην ανακοίνωση παραίτησης «Στους τρεις μήνες της θητείας μου στη θέση του Προέδρου δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Συνάντησα κλειστές πόρτες και άδεια ταμεία.» Μια κατάσταση, η οποία όμως κύριε Λιβιτσάνε ήταν γνωστή σε όλους, πόσο μάλλον σε εσάς που είστε και μέτοχος στην εταιρεία ως ΤΑΟΛ. Γνωρίζατε που πάτε, γιατί τώρα κάνετε πίσω; .

«Παρά τα προβλήματα που γνώριζα πως υπήρχαν και κυρίως τον έλεγχο του Υπουργείου, τέλος Μαρτίου ανέλαβα Πρόεδρος. Ήξερα πως τα οικονομικά και εκεί ήταν ανύπαρκτα και το πρόβλημα ήταν με λίγα λόγια το εξής. Από τα 162.000 ευρώ που έδωσε το Υπουργείο ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα μόνο το 15% έπρεπε να πάει σε διαχειριστικά έξοδα, όπως μισθοί και λειτουργικά. Ο τότε πρόεδρος όμως κ. Μεταξάς θεώρησε σωστό να πάνε όλα σε τέτοιου είδους έξοδα. Σε συναντήσεις που είχα όμως με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου μου είπαν πως το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν βρεθούν οι 132.000 ευρώ που έπρεπε να υπάρχουν και επίσης να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας μιας και οι προηγούμενες προσλήψεις δεν έγιναν ούτε με ΑΣΕΠ, ούτε με κάποια άλλη νόμιμη διαδικασία αποκεντρωμένης διοίκησης. Θυμίζω πως ο έλεγχος του 2012 βρήκε 140 παρατυπίες.»

Κρίνοντας από το πώς εξελίσσεται η όλη υπόθεση, πολύ φοβάμαι πως άλλη μια φορά στην όμορφη χώρα που ζούμε, δεν θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει και η Λευκάδα χάνει μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία εκατομμυρίων λόγω κακοδιαχείρισης και επειδή προφανώς κανείς από τους μετόχους δεν είναι διατεθειμένος να τρέξει να βρει τις 132 000 Ευρώ;

«Εγώ έτρεξα όσο μπορούσα και στις Τράπεζες και στο Υπουργείο αλλά τελικά δεν μπόρεσε να γίνει κάτι γιατί μας ζητούσαν εγγυητικές επιστολές για τους επενδυτές και τι θα μπορούσα να κάνω;»

Κανείς από τους μετόχους, Δήμος, Περιφέρεια, ΠΕΔΙΝ και άλλοι δεν θέλησαν και δεν ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν, ώστε να βρεθούν αυτές οι 132.000 ευρώ και να συνεχίσετε;

«Δυστυχώς κανείς! Τα συμβούλια που έκανα ήταν με το ζόρι γιατί από τα 9 μέλη ήμασταν μόνο τρεις. Το γιατί δεν έρχονταν οι άλλοι είναι κάτι που πρέπει να τους ρωτήσετε, εγώ δεν γνωρίζω. Παραιτήθηκα λοιπόν για δύο λόγους: Πρώτος λόγος γιατί δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα, δεν υπάρχουν τα χρήματα και ακόμα και αν δοθεί παράταση στο LEADERδεν προλαβαίνουμε πια. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι, μπορεί με κάποιον άλλο Πρόεδρο να αποφασίσουν οι μέτοχοι να δώσουν τα λεφτά. Ήλπιζα ότι από τον ΟΠΑΑΧ θα παίρναμε κάποια λεφτά, όμως τελικά ούτε αυτό έγινε και έτσι αποφάσισα να παραιτηθώ και μάλλον καθυστέρησα κιόλας.»

Πήγη: “Τα Νέα της Λευκάδας”