Νάνος Βαλαωρίτης: Να απαλλάξουμε την Ευρώπη από την κυριαρχία των ολιγαρχικών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΠΟΙΗΤΗ στην έντυπη έκδοση της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής 25.1.2015
Ο κορυφαίος, με παγκόσμια ακτινοβολία ποιητής μας Νάνος Βαλαωρίτης μιλά με «όπλο του» τη σοφία από την εμπειρία μιας ζωής ως πολίτης του κόσμου και με οδηγό την αγάπη του για την Ελλάδα, με αφορμή τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΛΚΩΝΗ

Είμαστε στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015, για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Μέσω των ειδήσεων έρχονται στην επιφάνεια αποπροσανατολιστικά ευρήματα του παρελθόντος. Τι εντύπωση σας προκαλεί αυτό το φαινόμενο;

Κάποτε ο Γιώργος Σεφέρης είχε πει ότι όλα τα ξεθάβουμε στην Ελλάδα. Όμως για να ξεθαφτεί κάτι πρέπει πρώτα να έχει θαφτεί. Άρα στην Ελλάδα με την ίδια λογική τα θάβουμε όλα, για να τα ξεθάψουμε είτε μετά από χιλιάδες χρόνια, είτε μέχρι μετά από πέντε λεπτά. Λοιπόν έτσι ξανάρχονται στην δημοσιότητα γεγονότα η πρόσωπα που έχουν συμβεί παλιότερα ή διαπρέψει λίγο πριν. Αυτές οι ανακυκλώσεις γίνονται σχεδόν αυτομάτως, χωρίς ή με σχεδιασμό ανάλογα των περιστάσεων.. Αυτό έχει άλλοτε ένα χαρακτήρα τραγικό και άλλοτε κωμικό. Το αποτέλεσμα είναι ότι σπάνια αντιμετωπίζουμε την ουσία αυτών που μας περικυκλώνουν με τον ασφυχτικό τους κλοιό. Δηλαδή σήμερα στις εκλογές μας τα ανασύρουμε όλα από το παρελθόν μέχρι ένα ουτοπικό μέλλον.
Με άλλα λόγια τι αντιμετωπίζει η μικρή μας χώρα σήμερα; Όταν έχει υποστεί τη μεγαλύτερη επιβολή λιτότητας, δημοσιονομικού και οικονομικού προγραμματισμού από την λεγόμενη Τρόικα των δανειστών μας , με την ηγεσία της Γερμανίας και τις τακτικές του σφιχτού χρήματος και την ακολουθία της στις Βρυξέλλες, που μόνο ισχύ δεν έχουν, αλλά έχουν αρκετή φωνή να μας βρίζουν συνεχώς από το 2010 όταν άρχισε η εκστρατεία συκοφάντησης και διασυρμού όχι μόνο της πολιτικής μας τάξης, αλλά όλου του Έθνους για απάτη κλεψιά και αναξιοπιστία.

Σε ποια Ευρώπη ζούμε, στην Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης ή σε μια Ευρώπη που έχει επιβάλλει με ανάλγητο τρόπο τον νεοφιλελευθερισμό;

Ασφαλώς ένα τέτοιο φαινόμενο παρατηρούμε αρκετά έκπληκτοι, ότι δηλαδή έχουν επιβληθεί στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, για να μην πούμε και εν μέρει η Ιταλία, μέτρα ασφυκτικά που οδηγούν σε μαρασμό και αδιέξοδο. Άρα το πρόβλημα είναι όχι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως και πολιτικό. Το κύριο θέμα μας είναι πως να απαλλάξουμε την Ευρώπη από αυτήν την κυριαρχία των ολιγαρχικών, όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, κομμάτων και νοοτροπιών.

Έχουμε την δύναμη εμείς οι Έλληνες να παίξουμε ρόλο στην αλλαγή αυτού του Status Quo που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη;

Όχι χωρίς συμμάχους και τον κατάλληλο διπλωματικό χειρισμό . Χρειαζόμαστε εν μέρει την προστασία ακριβώς των δυνάμεων που έχουν συντελέσει σε αυτή την κατάσταση, αλλά που τώρα με τις γεωπολιτικές αλλαγές όπως η άνοδος του Ισλαμοφασισμού εναντίον της Δύσης, αλλάζουν. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ρωγμές που παρουσιάζει το μέτωπο της Δύσης. Οι Αμερικάνοι είναι τώρα καβάλα στρατιωτικά και πολιτικά εναντίον νέων δυνάμεων. Κι εμείς ως ακριτική χώρα έχουμε ρόλο. Δεν είναι πια τυχαίο ότι μας ενισχύουν οι Αμερικάνοι με πολεμικό υλικό.. Επίσης η Ρωσία υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια εάν συμβεί το απίθανο σενάριο να εκδιωχθούμε απ’ το ευρώ.
Προς το παρόν μόνο στην Ισπανία βρίσκουμε ένα αντίστοιχο κίνημα αλλαγής τους Podemοs, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει και η Γαλλία να στραφεί στην ριζοσπαστική της αριστερά που αντιπροσωπεύει ο Μελανσόν που είχε δηλώσει ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκοβε την ροη χρήματος στη Γαλλία ότι θα ενεργοποιούσε ακόμα και την πυρηνική της ισχύ σε αντιστάθμισμα της στάσης της Φραγκφούρτης. Η Γαλλία είναι ένα κλειδί στην σημερινή περίσταση και πρέπει ν’ αλλάξει πορεία. Απ’ ότι βλέπω από τους Γάλλους φίλους μου με τους οποίους επικοινωνώ συχνά, αποβλέπουν σε μας. Για παράδειγμα. Για να πάρουν θάρρος. Απίθανο αλλά αληθινό, ζώντας σε μια τέτοια πλούσια και ισχυρή χώρα να μην έχουν το θάρρος μας. Εμάς που δεν έχουμε τίποτα παρά τον ήλιο και τη θάλασσα. Αλλά βέβαια πίσω μας έχουμε μια Ιστορία αιώνων και αγώνων… Ίσως η σφαγή των Σκιτσογράφων τους ξυπνήσει στον κίνδυνο του φασισμού, με το Εθνικό Μέτωπο να μην απέχει τόσο από αυτή τη νοοτροπία των ισλαμοφασιστών, όπου η ελευθερία του λόγου της έκφρασης και άλλων ελευθεριών είναι στο στόχαστρο της Λεπέν.

Είναι αρκετή η δύναμη της ψήφου στις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν ζούμε σε έναν ασφυκτικό κλοιό, όταν «γύρω μας κτίζονται τείχη»;

Και όμως εμείς επειδή βρισκόμαστε με τη πλάτη στον τοίχο δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουμε ενάντια στην κατάσταση που μας έχει επιβληθεί με περισσότερους δυσβάστακτους φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, που ακόμα απαιτεί από εμάς η Τρόικα των δανειστών με απειλή να μας κόψει την δανειοδότηση. Μαζί με περισσότερη ανεργία και κλείσιμο ακόμα όσων μικρών επιχειρήσεων έχουν μείνει απ’ τις χιλιάδες που έκλεισαν παραλύοντας την οικονομία μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ριψοκινδυνεύσουμε να φέρουμε στα πράγματα μια ριζοσπαστική κίνηση που να μας απαλλάξει από αυτά τα δεσμά. Τι άλλο έχουμε να χάσουμε; Δεν μπορούμε να ακούμε άπραγοι τα ψέματα που μας λένε διάφοροι εγκάθετοι του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο πρώην φασίστας Βορίδης που δήλωσε ότι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε την Ελλάδα στην αριστερά, σαν να μην είχε ήδη καταποντιστεί από τη δεξιά που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.

Με την υπέρμετρη και άδικη φορολογία που οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει στη χώρα και ειδικότερα στην ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας, με τους πλειστηριασμούς, που από 1-1-2015 έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, με διαταγή της Τρόικας, μήπως έχει αρχίσει ήδη ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την προαιώνια Γη τους;

Ξέρουμε ότι οι Γερμανοί και άλλοι βόρειοι Ευρωπαίοι αγοράζουν συνέχεια γη και κατοικίες πρώτης κατηγορίας σε νησιά και αλλού, όπως κάνουν και οι Τούρκοι στη Θράκη και στα νησιά…Τώρα θα παίρνουν μαζικά την περιουσία των Ελλήνων με συνοπτικές διαδικασίες μέσω των πλειστηριασμών που θα ελέγχουν ξένες εταιρίες σε σύμπραξη με τις τράπεζες. Αυτό θέλει η Τρόικα. Που θα πάει αυτή η κατάσταση: Θα χάσουμε όλη τη γη μας επειδή χρωστάμε ή γίναμε φτωχοί όπως την έπαθαν οι Παλαιστίνιοι; Δεν πίστευα ότι θα υπήρχε Κυβέρνηση που να έχει δεχτεί τέτοιον εθνικό εξευτελισμό… Και όμως έχει ήδη αρχίσει σε μεγάλη κλίμακα το ξεπούλημα.

Την επόμενη μέρα των εκλογών εάν εκλεγεί αριστερή Κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα υπάρξουν πιέσεις και απειλές από το Ευρωπαϊκό κατεστημένο;

Αυτό έχει σχέση και με την στάση των Ευρωπαίων προς τη Ρωσία την οποία πιέζουν με κυρώσεις για την απόκτηση της Κριμαίας που τους ανήκε ούτως η άλλως στο παρελθόν. Εδώ οι απειλές είναι όχι μόνο οικονομικές αλλά και στρατιωτικές. Πιστεύω ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος όσο η προσπάθεια να τα βρούνε με τη Ρωσία συνεχίζεται. Τα θέματα δεν είναι τα ίδια αλλά ανάλογα. Εδώ μας αρπάζουν τη γη μας και κατόπιν παραπονιούνται ότι οι Ρώσοι ξαναπήραν ότι τους ανήκε πριν. Τα γεωπολιτικά προβλήματα δεν είναι άσχετα με τα δικά μας. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να έχει μια Ελλάδα υποχείρια και τους Έλληνες τελείως ανίκανους να αντισταθούν, ώστε να χρησιμεύσει η Ελλάδα ως βάση για έναν πιθανό πόλεμο. Ευτυχώς το τελευταίο έχει απομακρυνθεί με την ψύχρανση των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ , και ενισχύεται πολεμικά τώρα η Ελλάδα από την Αμερική. Αυτές οι αλλαγές είναι πάντα αναπάντεχες και έχουμε στο παρελθόν υποφέρει από ανάλογες.

Υπάρχει ο κίνδυνος του διχασμού που μας κατέστρεψε στο παρελθόν;

Πιστεύω ότι ναι είναι μεγάλος ο κίνδυνος του φανατισμού και της δογματικής συμπεριφοράς αν δεν βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε όλοι μαζί απέναντι σε αυτά που μας απειλούν.

Θα γίνει ποτέ αυτό σε μια Ελλάδα ακόμα πληγωμένη από τον Εμφύλιο;

Αν σκεφθούμε πατριωτικά και όχι στενά εθνικιστικά ίσως να το πετύχουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σταματήσει η αδιαλλαξία που μας χαρακτηρίζει.

Νομίζετε ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στην διεκδίκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, που πολλές φορές καταλήγει να γίνεται με βίαιο τρόπο, ας πούμε στα θέματα της Παιδείας και των άλλων δημοσίων υπηρεσιών όπως η Υγεία, και η Δικαιοσύνη;

Η βία δεν καταλήγει παρά σ’ έναν ατέλειωτο κύκλο άλλης βίας. Στην Παιδεία είναι απαράδεκτο τα κόμματα να έχουν πολιτικοποιήσει τους φοιτητές σαν να είμαστε στην «Κατοχή», με αποτέλεσμα, με την ασυδοσία συμπεριφοράς, να πάψει να είναι μια αληθινή Παιδεία. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς που να καθορίζουν τα όρια στο θέμα της Παιδείας. Όσο για τα άλλα να μην υποβιβαστούμε στην τριτοκοσμική κατηγορία στην Υγεία αν και δυστυχώς μας πάνε προς τα εκεί. Όχι στην πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης που είναι η βάση του διαχωρισμού των εξουσιών για να υπάρξει Δημοκρατία.

Το μέτρο της πολιτικής και της ζωής πρέπει να είναι ο Άνθρωπος ή το Χρήμα;

Δεν είναι δυστυχώς αυτονόητο ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο της σημερινής κοινωνίας. Τον έχει αντικαταστήσει η τεχνολογία αφενός και η κερδοσκοπία αφετέρου. Δεν σκεπτόμαστε πώς θα επιβιώσουμε ως πολιτισμός δηλαδή ως ανθρωπότητα. Εάν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το σπίτι μας τη Γη, πώς θα συνεχίσουμε σε έναν αφιλόξενο πλανήτη που θα συνεχίσει να υπάρχει αλλαγμένος αλλά εμείς θα αφανιστούμε.
Όσο για τον κοινό άνθρωπο, τον χειρίζεται εύκολα η επικρατούσα πλύση εγκεφάλου που κάνουν τα ΜΜΕ καθώς υποστηρίζει και ο Τσόμσκι. Και η χρησιμοποίηση του φόβου είναι ένας παράγων της μεθόδου για να επιτευχθεί πειθήνια υποταγή.

Πως θα υπερνικήσουμε τον φόβο ώστε να επιτύχουμε λύσεις;

Ο φόβος στον άνθρωπο δεν είναι μόνο υπαρξιακός αλλά στενά συνδεδεμένος με την οικονομική και ηθική επιβίωση . Αυτά αν χαθούν καταρρέει συχνά ένα άτομο και κατά συνέπεια μια κοινωνία. Εδώ παίζει ρόλο μαζί με την ψυχική κατάσταση του ατόμου και η επιστήμη ως γνώση, επίσης η λογοτεχνία, το θέατρο, η ποίηση όλα αυτά που απαρτίζουν τον πνευματικό χώρο στον οποίο συμμετέχει και δημιουργεί το άτομο και η συλλογικότητα. Το ύψος το πολιτισμικό, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Να ανεβάσει το ηθικό και να δώσει θάρρος, όχι με στείρα πολιτικά συνθήματα αλλά με τη γενικότερη λειτουργία της τέχνης του λόγου, της μουσικής και των εικαστικών, να υποστηρίζει και να ανυψώνει την συνείδηση, να δίνει ευχαρίστηση στην ψυχή του ανθρώπου. Η άνθιση του θεάτρου εν μέσω κρίσης είναι ένα δείγμα της στροφής από τα υλικά στα πνευματικά.

Η γνώση δίνει απαντήσεις στο φόβο;

Με κάποιο τρόπο με την ευρύτερη έννοια δίνει, γιατί ο εξελιγμένος πολιτιστικά άνθρωπος αντιμετωπίζει τις αναποδιές της ζωής με περισσότερη ψυχραιμία και θάρρος γιατί τον ευχαριστεί. Βέβαια δεν μπορούμε να απαντήσουμε ολοκληρωτικά για κάθε περίπτωση, γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ή να χαθεί.

Πως βλέπετε τη διαρροή των νέων στο εξωτερικό;

Αυτό υπήρξε πάντα πρόβλημα στον τόπο μας αλλά τώρα έχει γίνει αιμορραγία με τη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς. Η αναζήτηση σε άλλες χώρες δεν είναι κακό αν είναι επιλογή, αλλά όχι όταν γίνεται από ανάγκη χωρίς προοπτική. Όταν η ευρωπαϊκή πολιτική μας αναγκάζει να φύγουμε απ’ τη χώρα μας και τίποτα δεν βελτιώνεται εδώ, αυτό τι σημαίνει; Αυτό είναι απαράδεκτο και αντιμετωπίζεται δυστυχώς με μεγάλη αδιαφορία από άλλες χώρες σε καλύτερη κατάσταση. Σε μας εναπόκειται να το αλλάξουμε….

Είναι η ψήφος το μέσο για να γίνει μια αλλαγή;

Είναι αν συνοδεύεται με αλλαγή νοοτροπίας και σκέψη δημοκρατική, αλλά χωρίς εγωιστικούς προσανατολισμούς για το καλό του συνόλου.

Έχετε ζήσει την καταστροφή της Ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα. Τότε που η Ναζιστική Γερμανία με το πιστόλι στον κρόταφο υποχρέωσε την κατακτημένη Ελλάδα να δανείσει τους Γερμανούς με τα τελευταία της οικονομικά αποθέματα περιλαμβανομένου και του χρυσού της χώρα, την στιγμή που ο Ελληνικός Λαός πέθαινε από πείνα. Ποια είναι η γνώμη σας για τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα;

Είναι απαράδεκτο να μην μας πληρώνουν αυτά που μας χρωστάνε και να απαιτούνε οι Γερμανοί από εμάς να τους πληρώνουμε σαν να τους χρωστάμε! Αυτό λέγεται αποφυγή να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου και να το απαιτείς από τον άλλον, είναι απάτη σε μεγάλη κλίμακα.

Η Ευρώπη είναι μια λέξη ελληνική. Ο Όμηρος διδάσκεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Ποιός είναι ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στον κόσμο ;

Χωρίς την αρχαία Ελλάδα δεν θα υπήρχε ελεύθερη σκέψη ή σκέψη καθόλου γιατί όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί ήταν θεοκρατικοί.. Ενώ ο Όμηρος είναι ο πρώτος μεγάλος ποιητής της Ευρώπης που εξήρε τον Νου. Στους θεοκρατικούς πολιτισμούς, σου υπαγόρευε ο θεός ή οι θεοί τι θα σκεφθείς. Αυτά τα άλλαξαν οι Έλληνες φιλόσοφοι, οι Προσωκρατικοί με τις διάφορες θεωρίες για το Σύμπαν και οι τρεις μεγάλοι ο Πλάτωνας με τον Σωκράτη και ο Αριστοτέλης λέγοντας ότι η σκέψη προέρχεται απ’ τη μνήμη του καθενός, οι δυο πρώτοι και από τον εν δυνάμει στον νου, το άριστον τέλος, ο δεύτερος. Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της ελεύθερης σκέψης, της επιστήμης, της ποίησης και του μέλλοντος!

νανος βαλαωριτηςΠηγή : falkonis.blogspot.gr