Η βρετανική εφημερίδα αναλύει τους αριθμούς πίσω από τις εκλογές στην Ελλάδα

«Από τις κάλπες στο δημοσιονομικό χρέος. Τα ποσοστά και οι αριθμοί πίσω από τις εκλογές στην Ελλάδα». Μέσα από πέντε γραφήματα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αποτυπώνει το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρεται στο προεκλογικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο και στις Ευρωεκλογές και το οποίο στοχεύει να θέσει νέους όρους στην ήδη υφιστάμενη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πει ότι οι επικείμενες εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη. «Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μπορεί να σύρει την Ευρωζώνη σε μια νέα περίοδο κρίσης», γράφει ο Guardian.

1

Το πρώτο γράφημα καταγράφει τον μέσο όρο των ποσοστών που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές του Guardian καταλήγουν σε μια Βουλή οκτώ κομμάτων με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 4% από τη ΝΔ), τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός βουλής τους ΑΝΕΛ και το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γιώργου Παπανδρέου.

2

Στο δεύτερο γράφημα η βρετανική εφημερίδα δεν «βλέπει» τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό αρκετό για τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

3

Το τρίτο γράφημα, το οποίο βασίζεται σε ανάλυση του Ευρωβαρόμετρου, καταγράφει το ποσοστό των Ελλήνων που τάσσεται είτε υπέρ είτε κατά του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

4

Ακολουθεί ένα γράφημα με τους δείκτες της ανεργίας στην Ελλάδα και ένα τελευταίο που αποτυπώνει το χρέος.

5

Πηγή: athensvoice.gr