Τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Λευκάδας αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της δημόσιας υγείας, συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που έλαβε χώρα σήμερα, Κυριακή 16 Νοεμβρίου, στο Διοικητήριο Λευκάδας.

Το θέμα του Νοσοκομείου συζητήθηκε πρώτο στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ενώ πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην αίθουσα, ανταποκρινόμενοι στο κοινόκάλεσμα Εργατικού Κέντρου, Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου, Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε, Ένωσης Γονέων, Συλλόγων Γονέων, ΕΛΜΕ Λευκάδας, Συλλόγου ΟΤΑ Λευκάδας, Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας, Οδοντιατρικού Συλλόγου και Σωματείου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λευκάδας.

“Ζητάμε πολιτική απόφαση και όχι ακόμη ένα ψήφισμα στήριξης”

Κατά την τοποθέτησή τους, τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Χρήστος Βεργίνης, όσο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Νίκος Σταματέλος, μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας, οι οποίες “υποβαθμίζονται και απαξιώνονται συνεχώς”. Σημειώθηκε, δε, πως η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού αποτελεί μείζον πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και -εν προκειμένω- του Νοσοκομείου Λευκάδας. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κ. ΣταύρουΓρηγόρη, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά όλα τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λευκάδας.

“Καταγγέλλουμε την αυταρχικότητα της κυβέρνησης που ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος”, τόνισε ο κύριος Βεργίνης, ζητώντας από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να δοθούν άμεσες λύσης, όπως οι προσλήψεις προσωπικού.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Σταματέλος, επισήμανε για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί για την υγεία των πολιτών η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ενώ κάλεσε το Σώμα να πάρει μια πολιτική απόφαση για την δημόσια υγεία της Λευκάδας και των υπόλοιπων νησιών και να μην περιοριστεί μόνο σε ψηφίσματα.

“Οι πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την κατάσταση της υγείας πρέπει να ανατραπούν”

Στην Συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, ο οποίος κατά την παρέμβασή του για το συγκεκριμένο ζήτημα, συμφώνησε με τις προηγούμενες τοποθετήσεις και είπε: “Όσοι ορκιζόμαστε στην ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες για την υγεία πρέπει να το εννοούμε. Διότι είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα πολιτικών, οι οποίες για να αλλάξουν πρέπει να ανατραπούν.”

“Θέσπιση Ημέρας-Αγώνα από την Περιφέρεια για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας”

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων όπως και των περιφερειακών συμβούλων, οι οποίο συμφώνησαν για την σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς αυτό άπτεται της δημόσιας υγείας, της υγείας των πολιτών. Προχώρησαν, δε, και σε προτάσεις για τη στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στο πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Χαλικιάς τόνισε από την πλευρά του πως “όλοι πρέπει να αφυπνιστούμε και να διεκδικήσουμε. Πρέπει επιτελούς να καταλάβουμε ότι ο δρόμος αυτός που μας οδηγούν είναι αδιέξοδο”, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος επεσήμανε πως “στηρίζουμε απολύτως τα αιτήματα των φορέων για το Νοσοκομείο Λευκάδας, αλλά και για τα υπόλοιπα Νοσοκομεία του Ιονίου”. Πρότεινε, επιπλέον, το Περιφερειακό Συμβούλιο να κηρύξει μία Ημέρα-Αγώνα, για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας στα Ιόνια Νησιά. Στα πλαίσια του αγώνα αυτού, όπως είπε, να γίνονται κινητοποιήσεις φορέων μετά από συνεννόηση αλλά και διαπραγματεύσεις, ακόμα και με την Κυβέρνηση.

Ομόφωνα ψηφίστηκε, εν τέλει, το σχετικό ψήφισμα -όπως το κατέθεσαν οι φορείς τις Λευκάδας- και το οποίο συμπεριλαμβάνει τα εξής:

– Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και βιβλιάριο υγείας.
– Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
– Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
– Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
– Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στο υγειονομικό υλικό και στις υπηρεσίες Υγείας και μακροπρόθεσμα δωρεάν φάρμακα σε όλους, με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
– Άμεση κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Λευκάδας
– Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων του Νοσοκομείου Λευκάδας σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, λοιπό προσωπικό και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες υγείας και στο ΠΕΔΥ.

Στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκε και η πρόταση του Περιφερειάρχη για θέσπιση Ήμέρας-Αγώνα, ενώ έγιναν και κάποιες αλλαγές ώστε το ψήφισμα να αφορά τη δημόσια υγεία και τα Νοσοκομεία όλων των νησιών της Περιφέρειάς μας.